Thursday, April 25, 2013

Jodoh .. Siapa Yang Perlu Selektif ?


As Salam

Hari ini yutaka ingin membawakan mengenai selektif terhadap jodoh. Adakah lelaki perlu lebih selektif untuk mencari isteri yang terbaik  atau wanita yang perlu lebih memikirkan akan soal ini. Jika ditanya kepada lelaki atau wanita, pastinya jawapan itu lebih memberat kepada gender masing-masing. Ada yang kata seharusnya lelaki tidak harus meletakkan piawaian terlalu tinggi untuk calon nya. Kerana jika iman nya hebat, maka dia akan memimpin dengan baik, tidak kira siapa pun yang akan jadi makmumnya

Yang harus cerewet adalah wanita Kerana dia sedang memilih calon imamnya.dan sudah pasti, dia mahukan calon imam yang mampu membimbing dengan baik. Kerana memilih bakal imam lebih penting dari memilih bakal makmum. Wanita juga memerlukan seorang imam yang dapat mengimamkan solat mereka, melaungkan azan di telinga bayi mereka di kemudian hari, dan menjadi hamparan untuk mereka ke syurga.


Bagi yang belum berkahwin (terutama sekali lelaki), mereka hendaklah mereka mempelajari ilmu agama sebanyaknya kerana kaum lelaki yang akan ditanya oleh Malaikat mengenai tanggungjawab mereka terhadap isteri dan anak-anaknya. Adakah terjaga tanggunggan nya semasa hayatnya? Jadi kepada kaum wanita, pilihlah lelaki yang mempunyai asas agama yang kukuh. Jangan pilih yang nampak kacak di luar, tetapi di hati tidak cantik peribadi dan agama nya.

Bagaimana jika si wanita sudah terlalu mencintai seseorang lelaki yang kurang cukup pendidikan agamanya? Sebenarnya itu tidak menjadi masalah. kerana sesuatu ilmu itu boleh dipelajari. Yang paling penting adalah mempraktikkan cara hidup Islam sebenarnya di dalam kehidupan rumahtangga. Janganlah alpha sekiranya ilmu agama hanya senipis kulit bawang, kerana kamu akan menuju kehancuran.
No comments: