Friday, April 19, 2013

Racism Ruins LivesAs Salam

Hari ini yutaka ada pergi ke bank atas sesuatu urusan. Masuk ke sesuatu bank ( kebanyakkan staf berbangsa Cina ) itu dengan sedikit terpinga. Yelah, yutaka tidak tahu di manakah hendak berurusan. Tiada seorang frontliner staf di situ. Nasib baik yutaka nampak mesin nombor. Jadi tekan lah ikon customer services. Apabila nombor dipanggil, yutaka cakaplah mengenai urusan yang hendak dibuat. Staf bank tersebut meminta yutaka pergi naik ke tingkat atas.

Sesampai di tingkat atas, sekali lagi yutaka terpinga. Sebab di sana tiada kaunter untuk bertanya. Jadi yutaka masuklah ke ruangan kerja dengan mata mencari seseorang untuk bertanya. Staf berbangsa Melayu bertanya kepada yutaka. " Ada urusan apa ya? " Setelah diberitahu ke mana hala tuju nya yutaka pergi lah ke tempat yang berkenaan. Duduk sekali lagi. Di depan yutaka ada staf bank berbangsa Cina sedang sibuk tanpa mempedulikan yutaka. Selang 2 minit kemudian, ada pelanggan berbangsa Cina duduk bersebelahan yutaka. Staf berbangsa Cina yang sibuk tadi terus bertanya kepada pelanggan berbangsa Cina tersebut.


Yutaka terfikir, kenapa yutaka tidak dilayan dahulu berbanding dengan pelanggan berbangsa Cina tersebut? Adakah kerana yutaka bukan berbangsa Cina? Yutaka merasakan bank tersebut memang budaya nya adalah CHINESE FIRST, OTHERS LAST. Bermaksud pelanggan berbangsa Cina diutamakan dahulu, pelanggan lain akan dilayan kemudian. Kenapa yutaka berkata demikian ? Ini kerana sudah 2 bank yang sama yutaka pergi, kebanyakkan layanan terhadap bangsa Cina memang terbaik. Tetapi tidak pada bangsa lain.

Kenapa perlu ada sikap perkauman terhadap bangsa lain. Bangsa lain tetap berhak untuk diberi layanan sama rata, Perdana Menteri Malaysia sudah menerapkan 1Malaysia di mana setiap bangsa berhak untuk menikmati kehidupan yang baik secara sama rata dengan bangsa lain. Yutaka selepas ini memang tidak akan lagi berurusan bank yang berbentuk permata itu. Lebih baik berurusan dengan Tabung Haji, Bank Islam dan Ambank. Kerana layanan mereka tetap terbaik.No comments: