Friday, April 5, 2013

CINTA KASIH
As Salam

Selasa lepas adalah episod terakhir drama Cinta Kasih di TV3. Cinta Kasih ini dibintangi oleh Adi Putra, Wawa Zainal dan Shah Jaszle. Yutaka antara salah seorang peminat yang menunggu cerita itu ditayangkan pada setiap hari Selasa. Isteri yutaka turut menemani walaupun dia tidak berapa minat dengan salah seorang pelakon drama ini. Terima Kasih Sayang .. hehe

Seperti biasa, yutaka akan membawakan beberapa pengajaran di sebalik drama ini

JANGAN CURANG

Walaupun suatu perkahwinan itu dilakukan secara paksaan, setiap pasangan perlulah belajar untuk menyintai pasangan mereka. Ini kerana setiap cinta itu boleh dipupuk jika kena dengan caranya dan dilakukan dengan ikhlas. Kita perlu berfikir secara positif, mungkin pasangan yang dikahwini secara paksa itu adalah jodoh yang terbaik. 


  TINGGALKAN KEKASIH LAMA

Jika anda terjumpa dengan bekas kekasih anda, jangan gedik sangat hendak menyambung kembali perasaan cinta itu. Anggaplah anda tiada jodoh dengan bekas kekasih anda itu. Biarkan bekas kekasih anda menjalani kehidupan mereka sendiri. Kita perlu menjaga hati pasangan kita itu. Bayangkan muka dan perasaan pasangan anda sekiranya dia mendapat tahu anda masih lagi berhubung dengan bekas kekasih. Pasti sangat terluka.


PERTAHANKAN RUMAHTANGGA

Salah satu dialog si suami apabila mendapat tahu isterinya curang adalah " Abang akan pertahankan rumahtangga kita dengan nyawa abang ". Begitu sabar dan tabahnya si lelaki yang sangat bersabar untuk merebut hati isterinya yang curang. Sedih ooo tengok reaksi Adi Putra. Begitulah kuatnya rasa cinta si suami kepada isterinya. Mungkin cintanya terhadap isterinya adalah kerana Allah.


Itulah pengajaran yang yutaka nampak. Marilah kita bina hubungan kekeluargaan yang bahagia. Usah dikenang perkara yang lepas, binalah kebahagiaan hari ini yang mungkin lebih manis daripada yang lepas.


Pada pendapat saya cerita ini : Best Gred A-

No comments: