Wednesday, April 24, 2013

Tahajjud Paling Syahdu


As Salam

Hari ini seperti hari biasa yutaka bekerja di pejabat yang sama. Semenjak dua menjak ini, yutaka seperti teringin menunaikan solat tahajjud sepertiga malam. Tiba-tiba je kan. Tetapi ini bukan buang tabiat ye. Sebenarnya yutaka terasa seperti ingin meluangkan sedikit masa untuk bermunajat kepadaNya. Sudah lama terpendam niat di hati untuk menunaikan solat - solat sunat sepertiga malam.

Untuk permulaan, niat sudah disemat dan sudah di set kan alarm jam untuk bangun pagi. Tetapi cubaan pertama tidak menjadi, yutaka bangun selepas pukul 6.00 pagi. Ok .. tidak mengapa lah. Yutaka cuba lagi untuk esok harinya. Kali ini yutaka lambatkan sedikit waktunya. Syukur cubaan kali kedua berjaya. Yutaka sempat menunaikan solat Tahajjud.


Di dalam surah Al-Israa Ayat 79 

" Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah sembahyang tahajjud padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu ; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu - pada hari akhirat - di tempat yang terpuji. "
 
Berdasarkan ayat di atas, memang kita disarankan untuk bersolat tahajjud di waktu awal pagi. Jadi berdasarkan pengalaman yutaka, sebenarnya solat tahajjud ini sangat asyik dan syahdu apabila dilakukan di waktu awal pagi. Ketika orang masih lena diulit mimpi indah, kita bangun bermunajat kepadaNya. Apa yang yutaka rasa ketika itu adalah merasakan diri sangat kerdil di sisiNya. Begitu sayu ketika memanjatkan doa kerana mungkin ketika itu hati yutaka sangat lembut. Entah mengapa ketika berdoa itu yutaka rasa sangat sedih dan syahdu. Begitu indahnya solat sunat di waktu awal pagi. Terasa tenang hati ketika itu. Hal ini terjadi mungkin disebabkan ketika itu tahap kesedaran dan fokus yutaka sangat tinggi. 


Walaupun begitu terdapat banyak fadilat bersolat tahajjud di antaranya 

KURNIAAN DI DUNIA IALAH:

- Jauh daripada segala penyakit.
- Lahir kesan takwa pada wajahnya
- Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia.
- Percakapannya mengandungi hikmah.
- Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).

KURNIAAN DI AKHIRAT IALAH:

- Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri.
- Dipermudahkan hisab.
- Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat.
- Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.

Marilah kita cuba untuk bersolat tahajjud. Jika kita boleh bangun pagi untuk menonton bola sepak atau mungkin kita boleh berjaga malam untuk ber internet, kita cuba selitkan untuk bermunajat kepadaNya. Insya Allah ada ganjaran yang akan diperolehi.
No comments: