Monday, April 22, 2013

Sedalam Mana Kesetiaan, Sekuat Mana KecintaanAs Salam

Hari ini yutaka ingin membawakan satu kisah mengenai KESETIAAN. Selama manakah insan boleh bertahan setia sekiranya dugaan kesakitan menimpa pada pasangan nya. Kita ambil contoh daripada beberapa kisah di bawah ini ya

a) Di dalam drama Hanya Padamu ( TV3 ), Tuan Arman sudah penat dengan kesakitan isterinya. Pada mulanya, isterinya dijaga dengan penuh kasih sayang. Tidak lama kemudian, dijaga isterinya kerana simpati. Kemudian apabila sudah penat, dia mula merungut kerana isterinya tidak juga sembuh.

b) Ada kisah mengenai si suami yang patah kaki sebelah kerana kemalangan. Si isteri mula goyah sehingga sanggup meminta cerai dengan suaminya kerana dirasakan suaminya tidak mampu untuk menyara kehidupan keluarganya. Walaupun punya anak yang ramai, namun si isteri tetap mahu menanggung susah senang bersama.

c) Kisah seorang suami yang memfailkan penceraian kerana sudah penat menjaga isterinya yang sakit sejak 7 tahun lepas. Isterinya sekarang tidak mampu bergerak dan dijadikan alasan untuk diceraikan.

Itu situasi institusi kekeluargaan sekarang, tetapi tidak pada zaman datuk nenek moyang kita dahulu. Orang dulu-dulu lebih setia orangnya. Tidak kisah betapa payahnya hidup, namun diharungi bersama. Bila sakit, dijaganya dengan penuh kasih sayang. Tidak terlintas di fikiran untuk lari daripada tanggungjawab. Jauh sekali untuk menceraikan pasangan yang sedang menderita sakit.

Tetapi masih adakah istilah kesetiaan di hati pasangan suami isteri sekarang ini? Jika ada, syukur alhamdulillah. Terkadang Allah sengaja menguji rumahtangga kita dengan sedikit kesakitan.

 

No comments: