Thursday, April 25, 2013

Kita Tetap Satu UkhwahAs Salam

Hari ini yutaka ingin membawakan mengenai PRU13. Bukan hendak bercerita mengenai isu politik kerana yutaka tidak gemar untuk bercerita mengenai politik di dalam blog yutaka ini. Yutaka bukanlah pengalisis politik tetapi cuma rakyat yang memerhati situasi PRU13 sahaja. Kali ini yutaka akan membawakan mengenai ukhwah islamiah.

Kunjungan Imam Masjid Nabawi Fadhilatul Al-Syeikh Solah Muhammad Al - Budair ke Malaysia baru-baru ini ada menyatakan bahawa kita perlu lah bersatu menentang musuh Islam. Musuh Islam sangat bercita-cita untuk menghancurkan negara Islam dan Malaysia salah satu negara Islam. Beliau juga menggesa rakyat Malaysia mengekalkan keamanan yang sedia ada.

Jadi timbul satu persoalan, mengapa kita sanggup bermusuh sesama Islam hanya kerana berlainan ideologi politik. Hak memilih parti adalah hak peribadi. Tetapi harus diingat, jangan lah terlalu taksub sehingga sanggup memudaratkan keselamatan dan sanggup menjatuhkan maruah pemimpin tertentu. Selain itu janganlah kita menyebarkan satu berita yang tidak ada asas yang kukuh. Jika tidak ada asas yang kukuh, itu dikira FITNAH.


Tidak kira walau apa pun ideologi politik kita, kita tetap satu ukhwah islamiah. Bermakna kita tetap bersaudara dan kita mestilah mengekalkan ikatan persaudaraan kita. Jika kita tidak menjaga ukhwah kita, bagaimana akidah anak cucu kita di kemudian hari. Berkempenlah secara bersih tanpa menghina atau mengutuk pemimpin yang kita tidak suka. Jika mahu meyakinkan pengundi, kita tidak perlu menyebarkan fitnah.

Bangkitlah umat Islam, jangan biarkan Islam tenggelam disebabkan ketaksuban kita terhadap politik. Orang tua pernah berkata-kata biarlah bersederhana, jika berlebihan akan memudaratkan. Tetapi yutaka paling anti dengan sentimen mempolitikkan agama. Agama Islam dipermainkan dan dipergunakan oleh orang kafir untuk kepentingan peribadi. Jika kita sayangkan agama kita, kita perlu bangun untuk menegakkan agama Islam. Jangan hanya pandai bermain kata-kata untuk memutarbelitkan hukum agama.No comments: