Monday, April 8, 2013

Pegawai Tadbir Dan DiplomatikAs Salam

Pagi-pagi yutaka sudah membuka laman web http://www.spa.gov.my untuk melihat jadual peperiksaan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik. Begitu bersabar sekali yutaka memasukkan nombor kad pengenalan yutaka. Akhirnya yutaka berjaya dan akan mengambil peperiksaan di kampung halaman. Hati sudah berdegup kencang. Dup Dap Dup Dap

Kenapa hendak berdebar? Sebenarnya yutaka masih belum lagi mengulangkaji pelajaran. Jadi macam mana hendak lulus peperiksaan tersebut? Ya Allah tolong saya .. Sebenarnya ini bukan kali pertama yutaka mengambil peperiksaan PTD. Sudah tidak terkira lagi berapa kali yutaka kandas di dalam peperiksaan PTD ini. Hebat bukan? Haha .. Ketawa kan diri sendiri.

Hendak buat macam mana kan, hendak menjadi pegawai mestilah kena melalui pelbagai proses. Mula-mula sekali peperiksaan, selepas itu Assessment di INTAN, dan terakhir sekali temuduga. Dulu yutaka bukan jurusan kesihatan atau cikgu di mana keluar-keluar terus dapat kerja yang bergaji besar. Dan dulu juga yutaka bukan daripada Kolej Poly Tech Mara di mana kalau keputusan ijazah bagus, boleh sambung Master di luar negara. Selepas habis master boleh jadi pensyarah di KPTM.


Tetapi tidak mengapalah, saringan pon saringan lah. Memang semakin ramai pemegang ijazah di Malaysia sekarang ini. Jadi tidak mungkin kesemua pemegang ijazah ini menjadi pegawai lantaran kekosongan pegawai sangat terhad. Jadi pemilihan seseorang pegawai itu sangat ketat kerana pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia ingin mengambil pegawai yang benar-benar layak untuk menjawatnya.

Walaupun sudah beberapa kali KANDAS di medan peperiksaan, yutaka tetap akan berusaha untuk suatu kehidupan yang lebih selesa daripada sekarang. Mungkin orang akan berkata, jadi PTD bukanlah kaya mana pun. Gaji kerja kerajaan berapa la sangat kan. Jauh berbeza daripada gaji kerja swasta. Itu pendapat masing-masing. Yutaka cuma ingin meningkatkan kerjaya yutaka ke tahap yang lebih tinggi kerana yutaka ingin berbakti kepada agama, bangsa dan negara.

Apa yang penting adalah yutaka akan terus berusaha untuk meningkatkan kerjaya yutaka sekarang ini. Allah tidak akan mengubah sesuatu nasib seseorang melainkan manusia itu yang mengubahnya. Jadi berusahalah untuk kehidupan yang lebih baik. Kerajaan sudah menyediakan beberapa peluang kerjaya untuk rakyatnya, jadi rakyatnya perlulah merebut dengan hasil usaha sendiri. Selamat Maju Jaya kepada saya.


No comments: