Saturday, August 6, 2011

MENANG MEMBELI MENANG MEMAKAINYA


Konbanwa

Lama tidak kemaskini blog kan. Hehe.. Sekarang sudah masuk bulan berpuasa bagi sesiapa yang beragama Islam dan Muslim. Muslim bermakna seorang yang beragama Islam yang mengamalkan segala ajaran Islam. Apabila sampai bulan Syawal, ramai yang "gila" membeli belah. Semua hendak dibelinya menjelang bulan Syawal.

Apabila ada yang bertanya kepada yutaka mengenai baju raya, yutaka hanya tersenyum sahaja. Menjawab ringkas di mana yutaka tidak membeli belah. Pakai apa adanya. Baju yang sedia ada masih boleh digunakan lagi, makanya tidak perlu membazir membeli yang baru. Jika diikutkan kata nafsu, maunya yutaka hendak membeli segudang butik, tapi kesederhaan itu cuba diamalkan.


Bercerita mengenai membeli belah, yutaka cerewet orangnya di dalam membeli sesuatu barangan. konsep menang membeli dan menang memakainya diamalkan setiap kali yutaka berbelanja untuk diri ini. Jika yutaka masuk ke dalam butik yang ada jenama, yutaka perhatikan dahulu t shirtnya dahulu. kebanyakkan corak t shirt semuanya tidak cantik, tapi harganya mahal.

Buang duit je membeli corak yang tidak menarik tetapi mahal. biar nampak murah tapi bile memakainya nampak mahal. baru orang akan berkata " mesti mahal ni ". lagi satu, konsep unik, menarik dan murah menjadi pilihan yutaka. Tapi yutaka kena hati² sebab kadangkala unik ni membuatkan orang akan mencaci apabila melihatnya. biasalah manusia, lebih suka mencaci daripada menghayati, kan?  

Tapi itu diri yutaka. Terpulanglah kepada anda semua. Anda berhak untuk menentukan ke mana arah duitnya hendak dikeluarkan. yang penting jangan membazir di dalam berbelanja. Membazir amalan syaitan. Syaitan kena gari semasa bulan puasa, tapi nafsu tidak. Renung-renungkan lah ye..


No comments: