Sunday, August 21, 2011

ANAK YATIM ITU BERHAK


Konbanwa

Apa khabar semua? Hari ini hari ahad. Jika diikutkan perancangan, hari ahad adalah hari malas yutaka. hehe. Tapi biasanya hari Ahad adalah hari yang lebih sibuk daripada hari bekerja. huhu.. tak ada masa untuk rest.. Semalam ibu yutaka ada bertanya kepada yutaka mengenai derma di rumah berkat anak yatim. 

yutaka bertanya kembali kepada ibu yutaka mengenai lokasi rumah anak yatim. Ibu yutaka hanya memberikan nama jalan sahaja. Alamaks.. macam mana hendak pergi, kalau lokasi sebenar tidak diketahui. tidak semena-mena rasa bersalah menyelubungi diri ini. kerana apa? Kerana terasa diri ini terlalu leka dengan duniawi sehingga lupa akan kanak² yang lebih memerlukan. Kalau tanya mengenai pusat membeli belah, lokasinya sudah di BOOKMARK dalam minda ini. Tapi bila ditanya mengenai lokasi anak yatim.. minda ini tiba-tiba HANG. memang tak patut kan?


Untuk pengetahuan semua, sekiranya punya rezeki yang lebih, yutaka akan menyumbangkan sedikit sumbangan kepada anak yatim. Sumbangan ini bukan zakat tau. yutaka sudah bayarnya di awal Ramadhan. Cuma sumbangan derma ini adalah pengzahiran rasa syukur atas nikmat Allah yang telah diberikan kepada yutaka. Biarlah anak yatim merasai juga nikmat itu. Pada pendapat yutaka, mereka berhak untuk bergembira di hari raya. Bukankah SHARING IS CARING? hehe

Berbalik kepada tak tahu jalan itu, yutaka sangat berasa insaf. Sepatutnya kita sebagai manusia yang diberikan kemampuan hendaklah mengingati lokasi atau tempat di mana kanak-kanak yatim itu berada. Sekurang-kurangnya kita boleh menginsafi bahawa sesusah mana pun kita, masih ada lagi insan yang lebih susah daripada kita . Peace No War.


No comments: