Saturday, August 13, 2011

KESEMPURNAAN ITU BUKAN KU KEJARKAN


Konbanwa

Sementara menunggu masa untuk membantu ibu di ruangan dapur, sempat juga menulis blog ini. Hehe.. untuk membawakan satu penceritaan yang boleh dikongsi bersama bersama rakan blogger sekalian. Hari ini yutaka mahu bercerita mengenai kesempurnaan di dalam memilih jodoh.

Memang tidak ada semua manusia itu sempurna. Masing-masing ada kekurangan dan kelemahan yang telah diciptakan untuk kita. Sebab apa? Sebab takut manusia akan bongkak apabila merasai dirinya sempurna. Manusia kan memang cepat lupa. So itulah hikmah yang yutaka dapat mengenai ketaksempurnaan manusia.


Di dalam memilih jodoh, ramai yang mengatakan kepada yutaka mengenai sikap memilih yutaka di dalam memilih jodoh. Yutaka memang memilih. Memilih yutaka bukan kerana mengejar kesempurnaan tetapi mencari seorang insan bergelar isteri yang boleh menyempurnakan hidup yutaka. Yutaka tidak kejar kesempurnaan kerana wanita yang hampir sempurna biasanya terlalu ego untuk ditegur.

Cukuplah sekadar sederhana dari segi rupa paras (sedap mata memandang), dan tinggi budi pekertinya, Perkara lain biarlah yutaka cuba untuk melengkapkannya. Bukankah hidup sebagai suami isteri adalah lengkap melengkapi. tetapi jika mendapat lebih daripada itu, yutaka hanya bisa mengungkap syukur kepadaNya. Rezeki Allah biasanya sukar diduga.No comments: