Tuesday, August 9, 2011

TERIMA KASIH PERDANA MENTERI MALAYSIA


Konbanwa..

Sebenarnya yutaka baru sahaja berborak dengan seorang guru. Terharu rasanya apabila mendengarkan katanya. bila melihatkan gaya hidupnya, yutaka rasanya sungguh cemburu. Untuk pengetahuan pembaca, yutaka pernah memohon menjadi seorang guru melalui KPLI, tetapi belum ada rezeki lagi. Tidak mengapalah, yang penting cuba mengambil peperiksaan walaupun kandas sebanyak 3 kali. 

Di sini yutaka mencoretkan apa yang diperkatakan oleh guru itu kepada yutaka ye.. walaupun tidak sama, tetapi hampir serupa. Salah silap mohon diampun ye..


Sebenarnya saya sangat seronok menjadi seorang guru. Bermula selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia, saya melangkah masuk ke dunia Institut Perguruan. Walaupun hati berbelah bagi untuk meneruskan pengajian di matrikulasi, namun profesion guru tetap di hati

Semua orang pening kepala hendak mencari sumber kewangan untuk menampung pengajian, tetapi saya beruntung kerana mendapat elaun setiap bulan. Free aja, tak perlu bayar balik. Untung bukan. Terima kasih kepada kerajaan yang memerintah. Pusat pengajian pula bagus, lengkap infrastruktur nya. Jadi kerja saya adalah belajar untuk menjadi seorang guru yang berjaya. Itulah balasan saya di atas kemudahan yang diberikan oleh kerajaan.

 Setelah tamat pengajian, terus dapat kerja sebagai seorang guru. Senangnya hidup saya. Siap boleh pilih lokasi untuk mengajar lagi. Memang sangat-sangat bersyukur atas kemudahan yang diberikan oleh kerajaan untuk bakal-bakal guru seperti saya. Sudah dapat kerja, gaji pula lebih besar daripada pegawai tadbir gred N41. tersenyum lebar saya melihatkan slip gaji pertama.

Gaji dah besar, lokasi pula kebetulan dekat dengan kampung halaman. So apa yang boleh saya berikan untuk kerajaan di atas segala kemudahan yang diberikan kepada saya? Semestinya saya akan mendidik anak bangsa dengan penuh ikhlas dan bersungguh-sungguh. Saya tidak ada apa yang perlu disoalkan mengenai apa yang kerajaan boleh berikan kepada saya.

Baru-baru ini, kerajaan bagi lagi bonus setengah bulan gaji tuk persiapan raya. Syukur alhamdulillah. Terima kasih Perdana Menteri dan kerajaan yang memerintah. satu hal yang pasti, kerja saya adalah mendidik. soal politik, tidak masuk dalam minda ini. Saya bukan seorang ahli politik untuk berdebat, saya hanyalah seorang pendidik untuk anak bangsa Malaysia. 


3 comments:

yana said...

kerja sebagai pegawai sektor kerajaan pn oke jgk. gaji boleh tahan besar kn. hee. ;P

yutaka said...

lagi besar gaji cikgu ma.. apa2 pun terima kasih atas semua kemudahan yang disediakan oleh kerajaan sekarang untuk rakyat Malaysia

yutaka said...
This comment has been removed by the author.