Friday, February 8, 2013

SETIA HUJUNG NYAWAAs Salam

Setia Hujung Nyawa merupakan kisah novel yang dibawa ke layar television. Begitu hebatnya penangan drama ini sehingga kan ramai yang kemaskini status berkenaan dengan drama ini di fb. Yutaka pada awalnya tidak mengikuti drama ini. Mungkin kerana masa tersebut yutaka sibuk dengan urusan peribadi.

Yutaka tabik spring kepada pelakon-pelakon nya yang berjaya menjiwai watak yang diamanahkan. Ada karakter yang sangat menyakitkan hati yang begitu terkesan di hati penonton. TAHNIAH kepada penulis novel nya FATIN NABILA. Maka nya, yutaka ingin membawakan kisah pengajaran di sebalik drama ini

PERLU BERTAUBAT

Apabila suami mengetahui isteri hamil anak luar nikah sebelum bernikah, pastinya hati suami akan remuk redam. Siapa pun lelai tidak mahu isterinya ditebuk tupai sebelum bernikah. Gejala "berkahwin" sebelum bernikah atau berzina di kalangan umat Islam amat membimbangkan. Mungkin kerana terikut hawa nafsu dan syaitan (pastinya memang kerjanya menyesatkan umat Islam)menyebabkan umat Islam semakin jauh dari agama Islam. Banyak implikasinya bagi yang berzina. Kepada yang sudah terjebak, segeralah bertaubat nasuha. Lepaskanlah nafsu itu kepada yang halal (berkahwin). Banyak pahalanya. Insya Allah.


JANGAN HUBUNGI BEKAS KEKASIH ANDA

Apabila sudah berkahwin, pastinya setiap pasangan suami isteri inginkan kebahagiaan. Salah satu nya adalah jangan hubungi bekas kekasih anda untuk mengemaskini keadaan rumahtangga anda. Apabila tindakan ini dibuat, pastinya syaitan akan terus menyucuk jarum kehancuran ke atas rumahtangga anda. Kenapa? Sebab apabila ada masalah, segala masalah akan dikongsi dengan bekas kekasih. Ditakuti hanya kerana masalah kecil, masalah akan bertambah besar dek kerana saranan jahat bekas kekasihnya.MASALAH RUMAHTANGGA JANGAN DIHEBAHKAN

Setiap rumahtangga memang ada pasang surutnya. Ada yang bahagia ada yang terkecil hati dan ada yang merajuk. Memang tidak dapat dinafikan akan hakikat itu kerana rumahtangga dibina atas penyatuan dua insan. Masalah rumahtangga jika boleh diselesaikan, maka selesaikanlah secara bersemuka. Jika tidak tahan, berjumpa lah dengan orang yang betul-betul boleh menyelesaikan masalah itu. Tetapi jika boleh jangan lah dengan rakan sekerja kerana ditakuti akan tersebar seantero dunia. bahaya bukan? Lagi satu jangan berkongsi masalah dengan rakan berlainan jantina.


JANGAN JADI "SYAITAN"

Apabila kita mendengar masalah rumahtangga rakan. janganlah kita cuba memainkan peranan syaitan iaitu menghasut. Cuba bagi cadangan membina bagi menyelamatkan rumahtangga rakan itu. Hasutan boleh menyebabkan masalah semakin rumit dan akan menjadikan rumahtangga semakin bergoyang. Jika kita tidak ada idea, mintalah mereka pergi merujuk kepada pakar kaunseling.


Sekian untuk pengajaran. Di setiap yang berlaku adalah pengajaran yang boleh kita ambil iktibar. Jangan hanya melihat dengan mata kosong.. lihatlah dengan mata hati. Insya Allah, moga kita menjadi insan yang cemerlang di dunia dan di akhirat sana.

pada pendapat saya cerita ini : terbaik gred A


2 comments:

ahsfantasy Ryu said...

banyak pengajaran :)

yutaka said...

memang banyak pengajaran nya. jalan cerita pun tidak berat