Monday, February 11, 2013

ORANG KATA ..


As Salam

Apa khabar semua? Hari ini yutaka hendak menceritakan mengenai orang kata.. Orang kata " SEKIRANYA KITA MELEPASKAN ORANG YANG SESUAI UNTUK KAMU, KAMU AKAN MENYESAL TAK SUDAH " yutaka bukan hendak menuding jari kepada pembaca sekalian. cuma yutaka ternampak sesuatu di sebalik kata-kata ini.

Adakah kita tahu sekiranya orang itu sesuai atau tidak dari segi jodohnya? Pastinya tidak. Tetapi tidak mustahil untuk kita ketahui perkara itu. Semuanya bergantung kepada kuasa Allah yang memberikan petunjuk kepada kita. Lagipula kita hanyalah insan yang lemah selemah-lemahnya. Hanya Allah Yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui.

Tetapi jika difikir kembali.. Kenapakah kita menolak jodoh yang baik pada pandangan mata kita dan orang lain? Mari kita lihat kemungkinan yang ada  :

a) Adakah kerana hati tertutup dek KERANA PUTUS CINTA?
b) Adakah kerana yang menyintai kita itu BERGAJI KECIL? 
c) Adakah kerana dia TIDAK TAMPAN @ CANTIK? 
d) Adakah kerana KURANG BERHARTA?


KERANA PUTUS CINTA?

Keadaan ini sungguh bahaya jika dibiarkan di mana keadaan ini boleh menjadikan kamu bujang untuk selama-lamanya. Orang selalu serik untuk bercinta apabila terjadi putus cinta. Janganlah begitu wahai hati, pujuklah hati untuk terus bercinta. Kerana cinta akan membawa kamu ke jinjang pelamin. Insya Allah. Cinta akan datang tepat pada masanya. Itulah rahsia Allah. Percayalah pada Allah.

GAJI KECIL aka SE COET

Se coet ini adalah sedikit sangat. Memang orang kata, boleh kah hidup dengan pasangan bergaji kecil? Insya Allah, jika kamu yakin dengan kuasa Allah pastinya ada rezeki selepas nikah nanti. Tetapi terpulang lah kepada persepsi masing-masing. Memang tidak dapat dinafikan duit itu penting. Duit bukan segala-galanya tetapi duit boleh berbuat segala-galanya.

DIA TIDAK COMEL ?

Yang ini yutaka tidak dapat mengulas panjang. Bagi yutaka rupa paras memainkan peranan juga. Tidak lah perlu terlalu cantik tetapi memadai lah cantik di mata kita. Kalau terlalu cantik, ramai anasir luar yang sibuk hendak merapati pasangan kita itu. Arwah ayah pernah berkata " wanita cantik memang selalu syaitan suka kacau ".

 KURANG BERHARTA ?

Perkara ini memang terjadi di masa ini. Ada sesetengah insan yang lebih mengutamakan harta berbanding yang lain. Biarlah sikap kurang molek, tetapi harta lebih dikejar.  Harta yang bagus adalah hati yang baik. Hati yang baik akan membawa kamu ke kehidupan yang bahagia. Insya Allah.
No comments: