Tuesday, February 19, 2013

APABILA SUAMI TUKAR LAMPINAs Salam

Hari ini yutaka ingin menceritakan mengenai suami tukar lampin bayi nya. Kedengaran agak kelakar kerana kebiasaan nya hal-hal bayi diuruskan oleh isteri. Boleh kah lelaki membuat kerja-kerja ke "bayi" an ini? Adakah jatuh ego apabila encik suami berbuat demikian? Bagaimana pula puan isteri? Adakah mereka boleh berehat sambil melihat cd drama korea sementara encik suami menguruskan bayi mereka?

Jika diikutkan ego seorang lelaki, urusan rumahtangga semestinya diuruskan oleh pihak isteri. Lagi-lagi urusan bayi bayi ini, memang lelaki kebiasaan nya "lepas tangan". Itu lah kebiasaan nya. Tetapi tidak berlaku pada zaman sekarang kerana rata-rata suami lebih ringan tangan di dalam membantu isterinya menguruskan hal-hal bayi mereka. (menulis dengan begitu yakin sekali) Hehe..


Sekarang bukan masanya si suami menjadi RAJA yang tahu memerintah sahaja. Tetapi menjadi RAJA yang disenangi PERMAISURI nya dan disayangi ANAK nya. Bantuan yang dihulurkan oleh pihak suami sekurang-kurang nya dapat meringankan beban pihak isteri. Boleh bangun pagi membancuh susu, bangun pagi untuk memujuk bayi yang merengek dan menukar lampin adalah antara perkara yang boleh membuatkan si isteri tersenyum gembira. Gembira apabila suami nya sangat macho kerana membantunya.

 Tetapi perlu diingatkan di sini, pihak isteri janganlah mengambil kesempatan tidak menjenguk bayi nya. Tengok-tengoklah si suami menguruskan bayi nya, kerana takut si suami tersalah langkah. Pengurusan bayi ini lebih elok dilakukan bersama kerana dapat mengeratkan kasih sayang suami isteri dan si bayi itu dapat merasai kasih sayang kedua ibu bapanya. 

Ala tomei tomei ..


No comments: