Saturday, February 9, 2013

PERKAHWINAN, SERI WAJAH DAN KERLING MATA

 As Salam

Apa khabar kalian? Hari ini yutaka ingin membawakan mengenai kisah rumah tangga. Mana datangnya perkataan rumahtangga ini? Menurut pemahaman rambang yutaka, rumahtangga bermakna setiap pasangan suami isteri ini diumpamakan sebuah rumah dan tangga itu bermakna setiap pasangan akan melalui suka duka bersama. Menaiki tangga kebahagiaan bersama setelah melalui liku-liku rumahtangga. 

 Mengikut pengalaman yutaka yang usia perkahwinan sekecil butir nasi ini, perkahwinan ini lain macam situasinya. Dulunya kita hidup seorang diri, merencana hidup sesuka hati dan tidak terikat dengan apa-apa komitmen. Tetapi setelah menjadi ketua keluarga ini, yutaka perlu membuat segala keputusan dengan dibantu oleh nasihat puan isterinya. Keputusan yang dibuat perlulah mengambil kira hati puan isteri, famili dan famili sebelah isteri. 


Seri wajah orang yang berkahwin ini lain macam. Jika bujang dulu tidak ada siapa yang sudi pandang. Sekarang ini ramai orang cuba mengerling status yutaka. Nasib baik jari ini masih tersisa lagi inainya. Boleh menjadi saksi yang yutaka ini MARRIED AND NOT AVAILABLE. Bagaimana kalau sudah hilang kesan inainya? Itu tidak perlu gusar sangat kerana yutaka lebih suka mengambil pendekatan pandang sekali imbas dan tidak jatuh ke hati. Insya Allah. 

Jadinya yutaka sering mengingatkan isteri yutaka supaya memakai cincin perkahwinan kami berdua. Bukan apa, nanti tidak timbul fitnah. Rasanya setiap isteri WAJIB memakai cincin bagi menandakan mereka sudah bersuami. Jika tidak pakai, nanti si lelaki di luar sana menggatal untuk mengorat isteri orang lain. kenalan yutaka pernah mengalami situasi terngorat isteri orang (minta dijauhkan berlaku kepada kita semua) 

Sebenarnya hidup berumahtangga ini menjadikan kita lebih matang dan lebih berdikari. Jangan takut untuk hidup berumahtangga kerana pintu rezeki semakin terbuka apabila kita bernikah dan berkahwin. Harus diingat, rumahtangga tidak perlu dicemari dengan perhubungan gelap bekas kekasih dahulu. Biarlah kita menjalani kenangan manis dan pahit bersama pasangan yang halal. Abaikan bekas kekasih yang suka mengambil berat.(Bukan mengambil berat tetapi MENYIBUK). 


No comments: