Monday, February 11, 2013

SEMBUNYIKAN KEJUJURAN


As Salam

Hari ini yutaka teringat kata-kata adik yutaka mengenai kejujuran. Kejujuran di dalam sesuatu perhubungan itu yang yutaka ingin bawakan pada post kali ini. Setiap perhubungan sangat memerlukan kejujuran. Tanpa kejujuran sesuatu perhubungan itu akan hancur sekelip mata. Tidak kira betapa lama sesuatu perhubungan itu berlangsung, tetapi jika tiada kejujuran perhubungan itu tidak mungkin kekal lama.

Menyembunyikan kejujuran adalah satu sikap menyembunyikan sesuatu tanpa pengetahuan pasangan. Ketidakjujuran ini merupakan satu virus. Makin lama disembunyikan, virus ini akan menjadi barah yang tiada ubatnya. Apabila rahsia ini terbongkar kepada pasangan, barah ini sukar disembuhkan. Jika tidak bernasib baik, sesuatu hubungan cinta yang suci akan musnah begitu sahaja.Ada yang berkata, menyembunyikan untuk kebaikan. Atas alasan tidak mahu pasangan terluka. Tetapi adakah kita terfikir, luka di kemudian hari itu bagus? Luka di kemudian hari itu lagi pedih diterima. Luka sekarang lebih senang diubati berbanding dengan luka apabila rahsia terbocor. Jadi mana satu pilihan kita? Mahu jujur sentiasa atau mahu berahsia dengan pasangan kita.

 Kita hendaklah jujur terhadap cinta kita. Mana-mana yang bersangkut paut dengan anasir luar yang boleh menganggu gugat hubungan cinta hendaklah diberitahu kepada pasangan kita. Anasir luar ini adalah seperti ada insan yang lain cuba berkawan rapat dengan kita secara tiba-tiba. Lagi-lagi insan itu adalah insan yang lain jantina dengan kita. Selain itu juga, kita tidak perlu melayan mana-mana insan yang dok usha kita. Jujurlah dan setialah kepada cinta yang telah dibina. Mana-mana usaha melayan akan menyebabkan cinta kita dengan perlahan-lajhan menuju jalan penamat. Itulah yang cuba yutaka amalkan di dalam menjaga hubungan cinta yang suci. Biarlah datang berjuta insan yang cuba menawan hati, namun yutaka ambil pendekatan malas melayan. Bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi. 

Kesimpulannya, jujurlah walaupun pahit. Ini kerana jujur dapat merukun kan sesuatu hubungan. Tanpa jujur dalam hubungan, hubungan itu akan hancur. Kepada insan yang sedang bercinta, elakkan berhubungan dengan bekas-bekas kekasih anda. Kerana tindakan itu merupakan jarum yang boleh merosakkan sesebuah perhubungan. 
No comments: