Wednesday, January 29, 2014

Sambung Belajar Untuk Apa?As Salam 

Hari ini yutaka ingin membawakan kisah mengenai pentingkah belajar?  Jikalau dahulu kita diberikan harapan belajar sampai universiti, nanti hidup akan senang sebab dapat kerjaya hebat. Tetapi nampaknya harapan itu tidak seindah yang disangka kerana ramai di luar sana yang mempunyai segulung diploma atau ijazah tidak mendapat kerja berdasarkan kelayakan akademiknya.

Jadi persoalannya adalah buat apa belajar tinggi-tinggi sampai berhutang jika mendapat gaji yang sedikit. Tetapi kalau belajar main-main, bagaimana hendak mendapatkan pekerjaan? Jika pemegang diploma dan ijazah pun terkial kial untuk mendapat pekerjaan, bagaimana mereka yang tidak ada kelayakkan akademik yang tinggi? Yutaka mengalami situasi ini di mana jawatan sekarang tidak sama dengan kelayakkan akademik.


Walau bagaimana pun, yutaka bersyukur kerana diberikan rezeki kerjaya sekarang ini. Jika tidak, pastinya susah hendak membayar hutang belajar dan hutang kereta. Jikalau kalian hendak tahu, setiap hari yutaka akan membuka laman web spa8 untuk melihat permohonan yutaka itu. Begitu tinggi harapan yutaka untuk meningkatkan kerjaya yutaka. Namun setakat ini rezeki kerjaya itu belum nampak bayangnya lagi.

Jadi yutaka terfikir untuk cuba berniaga atau orang putih berkata bisnes. Walaupun yutaka tidak mempunyai kelayakan akademik dalam jurusan bisnes tetapi yutaka suka untuk mencuba berniaga. Tetapi untuk berniaga kita mestilah mempunyai ilmu. Tidak ada ilmu, tidak ke mana kita ini. Bertepatan dengan saranan Nabi Muhammad SAW, 9/10 rezeki itu berpunca daripada perniagaan. Itu yang menguatkan lagi iltizam yutaka ingin cuba berniaga.


Sementara menunggu rezeki kerjaya yang belum tiba, yutaka rasa yutaka ingin berniaga. Yutaka mempunyai impian untuk mempunyai perniagaan sendiri dan mewah rezekinya seperti jutawan di luar sana. Bila ada sumber kewangan yang mantap, barulah boleh menyediakan tapak untuk anak cucu berniaga. Teringat kata kata Tun Dr Mahathir

" Bangsa lain sibuk berniaga, tidak makan gaji. Bila mereka sudah tua, perniagaan mereka semakin berkembang dan boleh diwarisi oleh anak dan cucu mereka. Tetapi bagaimana mereka yang makan gaji? Anak anak dan cucu mereka akan bermula daripada bawah dan bertatih tatih semula setelah ayah dan datuk mereka meninggal dunia "


No comments: