Wednesday, January 29, 2014

Jubah Lelaki


As Salam

Semalam yutaka pergi menempah jubah lelaki untuk kegunaan sendiri. Sebenarnya yutaka ingin memakainya di majlis perkahwinan adik ipar yang dijangkakan berlangsung dalam bulan April tahun ini. Sebenarnya yutaka ada beberapa lakaran jubah yang dilukis sendiri. Jadi diharapkan pada majlis itu nanti, yutaka dapat memakai jubah hasil lakaran yutaka sendiri. Insya Allah

Idea untuk melakar sendiri jubah lelaki adalah kerana yutaka selalu melihat jubah lelaki yang konsepnya terlalu tradisi. Tradisi adalah jubah berkenaan hanya memainkan satu tone warna. Satu tone warna yang biasa di pasaran adalah warna putih, hitam dan cokelat. Tidak ada permainan warna di dalam jubah di pasaran. Lakaran jubah pula terlalu asas dan sama. (seperti dibawah). Lagi satu, kebanyakkan konsep jubah adalah berlatar belakangkan timur tengah. Penggunaan bunga atau lakaran daun di kolar dan butang sangat biasa dilihat.Jadi yutaka ingin lari sedikit daripada konsep di pasaran, di mana yutaka ingin menampilkan sesuatu idea segar dan menarik di samping permainan warna yang menarik. Yang paling penting, ianya mengikut syariah Islam yang menutup aurat. Yutaka harap pemakaian jubah ini boleh dijadikan budaya di Malaysia di masa mendatang. Bila jubah lelaki memasuki pasaran, insya Allah aurat lelaki sudah lepas. Mungkin suatu hari nanti, kita akan nampak pemakaian jubah di pasaraya, majlis keramaian dan lain lain. 

Siapa kata lelaki tidak boleh berfesyen? Katakan TIDAK pada seluar pendek atau sendat. Katakan TIDAK kepada baju berlengan pendek yang menampakan bulu ketiak. Katakan TIDAK kepada fesyen yang tidak mengikut syariat Islam. Jadi jika diizinkan, yutaka ingin membina jenama jubah yutaka sendiri di mana akan diterima pakai di pasaran global. Ini merupakan jihad terkecil yutaka untuk kemaslahatan masyarakat Islam di Malaysia. Doa - doakan ya.No comments: