Monday, January 13, 2014

Not Available FOREVERAs Salam

Hari ini semasa sarapan pagi ada rakan yutaka membawakan kisah sensasi Arik, Lunak dan Cuta Tarik. Cuta Tarik sudah bernikah tetapi dikaitkan dengan video sensasi tersebut. Jadi yutaka terfikir, kenapakah seorang wanita boleh berlaku curang sedangkan statusnya masih isteri orang? Di dalam facebook pun, ada status mengenai isteri bijak menyembunyikan kecurangannya. NOT AVAILABLE sesuai bagi mereka yang bergelar isteri.

Baru baru ini juga, ada kisah seorang isteri yang berbalas mesej dan gambar dengan seorang pelakon Singapura. Jadi apakah sekarang kemesraan isteri terhadap lelaki bukan mahramnya sudah tiada batasannya? Berbalas mesej secara kerap dengan lelaki lain menunjukkan si isteri sudah mula bosan dengan hubungan rumahtangganya. Atau mungkin si isteri sering memberikan alasan sunyi kerana si suami sibuk bekerja mencari rezeki. 
 
 
Adakah cara menghalalkan hukum? Dewasa ini, orang yang mengamalkan Islam sepenuhnya dianggap orang asing, tidak bebas atau ketinggalan zaman. Pergaulan bebas dan hiburan menjadi biasa di saat ini. Roh Islam semakin menjauh di jiwa masyarakat Islam di saat ini. Mungkin kerana manusa beragama Islam kini semakin jauh dengan ajaran Islam dan Allah. Semuanya kerana hasutan Syaitan dan hawa nafsu.
 
Sesungguhnya lelaki dan wanita ada magnetnya. Sentiasa melekat dan tertarik. Hanya keimanan dan ketakwaan sahaja yang boleh menepis godaan syaitan. Di dalam pejabat biasanya, yutaka pernah melihat seorang lelaki lain dan isteri orang lain makan bersama berdua sedangkan mereka bukan mahramnya. Bila ditegur dikatakan Best Friend Forever atau sekadar makan sahaja. Atau mungkin lelaki menumpangkan isteri orang yang bukan mahramnya pergi kerja secara berdua. Alasannya ingin menjimatkan kos minyak atau sekali jalan ke pejabat.
 
 
 
Alasan di atas adalah penepis fitnah apabila orang mula bercerita mengenai tahap kemesraan mereka. Tetapi di sebalik lelaki dan wanita yang bukan mahramnya itu adalah syaitan. Adakah lelaki dan wanita itu boleh menahan godaan syaitan? Adakah kemesraan yang pada mulanya kawan pasti tidak akan bertukar sayang? Jawapannya adalah TIDAK. Kerana manusia mempunyai hati yang sangat rapuh dan tahap keimanan yang tidak teguh.   
 
Jadi kepada puan isteri, jagalah diri masing masing. Elakkan berlaku fitnah kerana sesungguhnya setiap fitnah itu pasti ada keburukan yang terselit. Elakkan daripada bermesej mesej dengan lelaki lain walaupun BFF. Elakkan makan dan pergi ke mana mana dengan lelaki lain yang bukan mahram kerana sesungguhnya itu merupakan kunci kepada kemesraan kecurangan.Carilah rakan wanita yang baik yang boleh menjadi peneman makan sarapan dan carilah rakan wanita yang memandu untuk menumpang ke tempat kerja. 


Paling penting jadikan suami peneman di kala suka dan duka. Jangan cari orang lain. Jika suami tiada di sisi, JANGAN sesekali meluahkan perasaaan terhadap lelaki lain. Carilah ibu atau adik beradik untuk meluahkan perasaan. Jagalah diri dan kesucian sebagai isteri. Kerana sesungguhnya suami adalah pelindung kepada isterinya. Jangan bagi sebarang alasan untuk menghalalkan cara dan hukum. Jangan jadi syaitan yang sentiasa mencari alasan untuk mengingkari suruhan Allah. Insya Allah, dengan mengelakkan fitnah kehidupan rumahtangga akan bahagia.


No comments: