Wednesday, January 1, 2014

Pentingkah Azam Tahun Baru 2014 ?As Salam

Apabila bercerita mengenai kehadiran tahun baru, mesti orang akan memasang azam atau harapan yang ingin dicapai sepanjang tahun baru. Semua sudah bersiap sedia dengan azam yang telah mungkin ditulis berjela jela di dalam "money la card" atau kertas "ma jonk". Tetapi biasanya orang akan menganggap perbuatan itu "poyo" atau "gedik" kerana itu adalah angan angan mat jenin yang tidak mungkin akan tercapai. Orang kata "sembang lebih" atau "hangat hangat tahi ayam"

Memang biasa jika akan ada yang ketawa apabila kita berazam. Itu normal bagi orang yang mempunyai pemikiran negatif di mana akan cuba menidakkan azam tahun baru kita. Tetapi adakah azam itu penting untuk diwujudkan? Bagi yutaka azam itu perlu diwujudkan tetapi azam itu tidak semestinya terletak pada suatu tempoh tertentu sahaja. Bermakna tiap tiap masa pun, kita boleh berazam. Tidak semestinya mesti pada tahun baru sahaja.


Jika kita hendak berubah, maka berubahlah. Jangan melengahkan masa untuk terus berubah kerana hati kita tidak sekuat besi yang bisa menawan atau menangkis segala cubaan. Sebagai contoh, kita berazam hendak cukupkan solat 5 waktu @ kita hendak membuang tabiat berhenti merokok @ hendak menutup aurat. Jika kita lengahkan masa untuk berubah, sampai bila bila kita akan terus melakukan perkara negatif dan tidak berani melakukan perkara positif. Jadi bila masa kita hendak berubah?

Perubahan wawasan dan pendekatan pelaksaan perlu dilakukan segera. Jika tunggu hingga tahun hadapan, kita mungkin tidak bergerak ke mana mana. Tetapi jangan bersedih jika tidak tercapai azam yang baik itu. Sentiasalah berusaha, berdoa, dan bertawakal kepadaNya. Orang kata niat yang baik pun dapat pahala, jadi jangan berhenti untuk berazam melakukan perkara positif. Insya Allah ada ganjaran dan keuntungan di kemudian hari. Yang penting niat kerana Allah. Sebab Allah itu Maha Berkuasa yang mampu menunaikan segala azam kita itu.


Kalau kita masih mempunyai keinginan berazam, kita sebenarnya masih mempunyai nilai positif. Jangan takut untuk berazam walaupun kita tahu kesudahannya adalah negatif. Tetapi jangan hanya tahu berazam sahaja, tanpa usaha. Jika kita tiada usaha untuk melaksanakan azam yang dibuat, ianya umpama angan - angan mat jenin. Hanya berangan angan sahaja, tetapi usahanya adalah kosong. Teruskan berjuang untuk melaksanakan azam anda. Anda mampu mengubahnya. Azam perlulah realistik dan yang mampu kita capai. Selamat Berazam Wahai Rakan Rakan.No comments: