Thursday, March 28, 2013

Jangan Buli Orang Gemuk


As Salam

Orang yang mempunyai berat badan yang lebih atau gemuk dikenakan caj yang lebih untuk menaiki kapal terbang? Ini yang berlaku diluar negara. Kasihan orang yang tidak berapa kurus ni kan. Terus di anak tirikan daripada kehidupan di dunia. Di manakah keadilan dan kesaksamaan itu? Mungkin tiada akta atau peraturan yang dapat membela mereka menyebabkan mereka terus dibuli.


Pada kehidupan kini, memang realitinya sebegitu. Orang kurus sering menjadi pilihan dalam kerjaya, dan kehidupan. Ini kerana pada pandangan mata, kurus itu menawan. Manakala gemuk itu kurang menawan. 

Cuba kita lihat contoh orang yang gemuk dibuli di dalam bidang kerjaya :

a) Model model berjaya adalah orang kurus
b) pramugari dan pramugara disyaratkan memiliki tubuh yang langsing
c) front liner juga orang yang kurus
d) penari kebudayaan juga orang kurus

Contoh orang yang gemuk dibuli di dalam kehidupan :

a) Di dalam filem Cinta Kolestrol, Yusri memandang hina pada Fazira yang gemuk
b) orang yang gemuk tidak dibenarkan naik buaian di padang permainan
c) kanak-kanak gemuk selalu diejek oleh rakan-rakan nya.
d) orang gemuk selalu tidak diundang apabila ada jamuan makan-makan.
 


Sebenarnya di dalam satu perspektif lain, manusia yang mengalami masalah kegemukan perlu memandang ianya di sudut positif. Iaitu ingin kurus dan ingin sihat. Ini kerana kegemukan akan mengundang pelbagai penyakit seperti kencing manis, penyakit kardiovaskular, sakit belakang, diabetes dan serangan jantung. 

Menurut Pengarah Yayasan Jantung Malaysia, Dr Khoo Kah Lin,  lemak yang terkumpul di bahagian utama tubuh badan dan badan akan membentuk seperti epal amat bahaya kerana lemak tertumpu di bahagian jantung dan ini boleh menyebabkan arteri tersumbat. Sungguh bahaya bukan?

Jadi, apa yang perlu dibuat sekarang adalah sentiasa bersenam dan mengamalkan cara hidup yang sihat. Bila kita sihat, kita boleh menjalani kehidupan dengan senyuman. Bagi insan yang kurus, jangan lupa bersenam juga. Kerana badan kita berhak untuk merasai sihat.
 


No comments: