Thursday, February 16, 2012

BILA STRESS .. SAPA YANG JADI MANGSA?


Konbanwa

Stress atau tekanan adalah suatu yang boleh menyebabkan manusia hilang kawalan. Stress akan menyebabkan hormon-hormon kita menjadi tidak stabil. Di dalam keadaan stress kita akan lebih cenderung untuk memarahi orang lain dan juga menangis seorang diri. Tetapi adakah stress ini tidak bagus untuk kehidupan kita? Tidak semua stress itu boleh mengakibatkan negatif kerana ada juga positif yang diperolehi melalui stress ini.


Kita tidak lepas daripada menghadapi stress di dalam hidup. Stress untuk belajar, stress apabila cinta dulu tidak kesampaian, stress sebab kerja dan stress untuk menjalani kehidupan sehari-hari. Apabila seseorang menginjak dewasa, stress yang selalu singgah dalam hidup adalah stress kerja dan stress dengan sikap rakan sekerja yang menjengkelkan.
Stress kerja ini lebih kepada perlakuan bos memarahi kita atas sebab kerja. Ditekannya kita sehingga menyebabkan hilang mood kita. Bagaimana sekiranya kita tidak bisa mengawal kemarahan akibat tertekan? Adakah kita akan melempiaskan amarah kita kepada orang sekeliling @ anak² @ isteri @ adik beradik? Tidakkah kita berasa sangat tidak adil sekiranya kita melempiaskan amarah kita pada orang yang kita sayang?


Walaupun sedih kerana dimarahi tetapi kita boleh mengambil satu langkah positif iaitu cuba tersenyum selebarnya bagi mengurangkan kesedihan dimarahi. Lagi satu teknik adalah dengan mengingati orang yang kita sayang. Insya Allah, ianya berkesan. Dekatkan diri kepada Allah, mengadu kepadaNya. Doa moga diberikan petunjuk dan kekuatan kepada kita.

No comments: