Tuesday, February 14, 2012

APABILA ORANG LAMA SAKIT HATIKonbanwa

As salam semua. Hari ini yutaka ingin menceritakan mengenai situasi apabila orang lama sakit hati. Baru-baru ini, sektor kerajaan telah diberikan opsyen SBPA. salah satu opsyen nya adalah mengenai umur persaraan yang dipanjangkan sehingga berumur 60 tahun. orang yang baru bekerja tidak mengambil masa yang panjang untuk menandatangani persetujuan dengan umur persaraan yang baru. Tetapi tidak pula bagi orang yang sudah lama bekerja

Apabila ditanya mengenai sebab orang lama tidak menyambung umur persaraan, alasan nya adalah sudah penat. Bukan penat kerja.. tetapi penat melayan karenah orang muda yang begitu menjengkelkan. Orang muda seakan tidak hormat akan orang lama di mana bagi mereka orang lama tidak boleh buat kerja seperti mereka. Yang paling sedih adalah apabila orang muda sanggup sabotaj orang lama semata-mata untuk kepentingan diri sendiri.

Sebagai orang baru, seharusnyalah menghormati orang lama. Anggaplah mereka seperti orang tua kita. Kita pun tidak mahu sekiranya perkara yang sama berlaku kepada orang tua kita. Jika ada kesalahan kerja yang perlu ditegur, tegurlah secara baik. Tidak perlulah menengking². memarahi di depan orang ramai, dan memalukan mereka. Mereka ada hati dan perasaan yang perlu dijagai.

Berbuatlah baik kepada orang lama². kerana suatu hari kita pon akan melalui proses penuaan juga. Hormatilah mereka kerana mereka berhak untuk dihormati. Jangan salahkan takdir sekiranya di hari tua nanti, kita tidak diumpamakan di kalangan orang muda. Dunia ini berputar, hari ini kamu di atas esok hari kamu di bawah. ikhlaskan hati kamu, insya Allah hidup kamu diberkati. amin3xNo comments: