Monday, February 13, 2012

BERTUNANG BANYAK DUGAAN NYAKonbanwa

Bertunang sebelum berkahwin adalah senario biasa. tetapi tidak bertunang dan terus berkahwin jarang-jarang kita mendengar di kebiasaan norma kehidupan masyarakat Malaysia. Tetapi seronok kah bertunang? Tidakkah kita takut sekiranya terputus tali pertunanga itu? Sebab itu orang selalu berkata " jangan tunang lama-lama ". Mungkin ini lah sebabnya, iaitu terputus di tengah jalan.

Rakan yutaka ada mengatakan bahawa bertunang dulu baru berkahwin. Soal dugaan itu, tolak tepi. Kerana dugaan itu adalah satu cabaran yang seronok dihadapi. Kalau ianya berakhir dengan perkahwinan, memanglah seronok, tetapi jika berakhir dengan perpisahan. Tidakkah ianya sungguh menyakitkan hati. Rakan yutaka ramai yang putus sekerat jalan. Bila melihatkan itu, yutaka seakan fobia sekali


Penat sungguh hendak memulakan kembali sebuah hubungan cinta yang baru sekiranya tali pertunangan sudah terputus. Hendak mencari keserasian jiwa, dan mencari keberkatan daripada ibu bapa dan keluarga. Kerana jika kita berkahwin dengan seseorang itu, kita hendaklah "berkahwin" sekali dengan keluarga pasangan kita itu. Barulah aman rumahtangga yang akan dibina.

Tidak semua yang berjaya mengharungi gelora pertunangan ini. Yang paling biasa adalah apabila pasangan buat perangai. Ada yang diduga dengan pihak ketiga, dan ada yang diduga dengan perasaan sendiri seperti bosan dan muak terhadap pasangan yang bakal dinikahinya. Sebab² sampingan seperti campurtangan pelbagai pihak yang bisa juga meruntuhkan sebuah impian berumahtangga itu.

Bukan senang kan hendak bertunang dan menghadapi gelora alam pertunangan. Jika tidak yakin, nikah sahaja. cepat dapat pahala kerana

Saat akad nikah~dapat PAHALA !
Suami peluk isteri~dapat PAHALA !
Cium isteri~dapat PAHALA !
Renung isteri~dapat PAHALA !
Suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri~PAHALA !
Suami bernafsu tengok isteri~PAHALA !
Suami pegang isteri ~PAHALA !
Suami marah isteri(untuk menegur)~PAHALA !
Suami imamkan isteri~BERLIPAT KALI DARAB TAMBAH
kali kuasa dua PAHALA ! (nak Khabar bnyaknya pahala)
Suami ajar isteri fardhu ain~PAHALA !
Suami setubuh isteri~PAHALA !
Main kenyit2 mata dengan isteri~PAHALA !
Mandi bersama-sama dengan isteri~PAHALA !No comments: