Tuesday, June 29, 2010

WANITA BEKERJAYA SUKAR DAPAT JODOH?


Konbanwa

Wanita bekerjaya tinggi sukar mendapat jodoh? Adakah mungkin benar? Senario wanita bekerjaya yang lewat mendapat jodoh memang berlaku di negara ini.  Dengan populasi wanita yang lebih ramai daripada lelaki membuatkan setiap wanita begitu risau akan jodohnya. Tetapi sukar sangatkah wanita bekerjaya mendapat jodohnya sekarang ini?

Yutaka bukannya pakar dalam bidang sosial ini tetapi yutaka hendak berkongsi pandangan yutaka mengenai "budaya" lewat kahwin di kalangan wanita bekerjaya. Setiap wanita mahukan seorang lelaki yang kaya, pandai, kacak dan bergaya. Lagi² apabila wanita itu mempunyai kerjaya yang baik dan pemikiran yang bijak. Semestinya mereka mahukan bakal suaminya sepertinya. Tetapi masih ada lagikah lelaki idamannya itu yang kacak, bergaya, bijak dan pandai?


Semestinya lelaki seumpama ini sudah awal² lagi di sambar oleh wanita lain di luar sana. Mungkin ada. Tetapi jika ada pun kemungkinan besar lelaki seumpama itu umpama gula yang dikelilingi oleh si semut. Maka tinggallah yang kurang pakejnya. Adakah wanita bekerjaya ini sudi memandang lelaki yang kurang pakejnya? Kebarangkaliannya adalah tidak sudi. Maka dengan itu, wanita bekerjaya lebih senang hidup membujang tanpa memikirkan perlunya memanjangkan keturunannya.

Sampai bila agaknya mereka hendak hidup membujang? Ya, memang sekarang mereka ada segalanya. Ada wang ringgit, kerjaya yang bagus, rumah dan  kereta yang besar. Tetapi percayalah, di suatu saat kita akan merasa sangat kesunyian tanpa ada teman di sisi. Tiada teman untuk berkongsi masalah, mengadu sakit pening, menjaga kita di kala sakit, dan merawat luka di hati. Maka dengan itu, fikir² lah ya..


No comments: