Saturday, June 12, 2010

TIDAK PERLU BERMEGAH

Konbanwa

Kali ini yutaka saja nak bawakan satu kisah yang boleh direnungkan bersama. Yutaka hendak bawakan mengenai soal REZEKI. Setiap orang berbeza rezekinya, ada yang terlebih², sederhana dan ada yang terkurang. Untuk post kali ini, yutaka hendak bawakan mengenai perihal mengenai sikap manusia yang terlalu taksub dengan rezeki Allah yang melimpah ruah ini.

Rezeki ini boleh dikategorikan kepada material dan bukan material. Material ini lebih kepada wang ringgit dan bukan ringgit ini lebih kepada kuasa dan kedudukan. Banyak manusia yang terperangkap dengan hasutan syaitan durjana di mana mereka bermegah dengan kurniaan Illahi yang sedikit itu. Mula bermegah², berjalan seperti sang merak, dan memandang insan lain dengan jijiknya.
Mari kita lihat bagaimana egonya manusia apabila dikurniakan rezeki berbentuk material. Ada seorang hamba Allah yang tiba² ditakdirkan menjadi kaya raya. Dahulunya dia seperti biasa. Hidup penuh kesederhaan, tetapi bila Allah berikan rezeki yang lebih, dia mula ego. Bila berbicara, memang tak mahu kalah. Bicara itu dilontarkan bagi menunjukkan dia banyak wang. Dahulunya boleh sekarang tidak boleh. Dahulunya boleh berjalan kaki ke suatu tempat yang dekat, kini tidak. Mahu menaiki kereta, takut kulit disiat² matahari.


Sama juga situasi dengan mereka yang tiba² mendapat kedudukan dan kuasa. Dahulunya bicara dengan sopan sekali, tetapi kini bicara dengan penuh sombong. Habis semua diarah, di marahi, diherdik sesuka hati. Perlu kah, kita menunjukkan kuasa tak bertempat? Tetiba sahaja semua tidak boleh. Apabila selisih dengan rakan sekerja, masamnya muka dilemparkan. Konon² orang lain tidak standard seperti dia. 


Kita kadangkala meluat melihat gelagat manusia yang ego dengan kurniaan Illahi yang sedikit itu. Bila mereka ni mula bermegah², yutaka malas nk masuk campur. Sebab tidak ke mana pon berlagak dia tu. Jika Allah nak tarik balik rezeki itu sekelip mata, dengan sekelip mata juga lah kehidupan manusia itu berubah. Lagipun buat apa hendak sombong dengan kurniaan pinjaman Illahi itu. Bukankah bagus, jika kita mensyukuri dengan berkongsi dengan makhluk Allah yang lain. Berkat sedikit rezeki itu. 


2 comments:

yin said...

salam,maaf.xterungkap kerna aku telah melupakan kau buat seketika.apa kbr myB.aku harap panggilan itu mampu mengimbau kembali persahabatan yg telah lama terjalin.melihat blog2 kau,aku terasa tahu yg kau telah ada insan istimewa di sisi.alhamdulilah.syukur..jika ditakdirkan 1 hari nanti kau akan bernikah,jangan lupa untuk menghantar kad untuk aku..

yutaka said...

waalaikumussalam .. terima kasih kerana melihat blog saya ..blog biasa hasil penulisan orang biasa.

sapakah myB yang dimaksudkan? saya rasa cik yin tersalah orang agaknya. pelanduk 2 serupa kot.

apa pon, moga cik yin dpt jumpa kembali sahabat yang bernama myB tu ye.amin3x.