Thursday, June 24, 2010

BERAT SUNGGUH TUGAS ISTERI

Konbawa

Suami merupakan nakhoda di sebalik sesebuah rumahtangga. Nakhoda kapal ini akan dibantu oleh si isteri yang merupakan pembantu nakhoda yang akan memastikan perjalanan kapal rumahtangga selamat. Di dalam melayari perjalanan itu, pastinya ada halangan ombak yang akan menganggu gugat keselamatan perjalanan itu.

Tugas seorang suami adalah menyara isteri dan anak² nya. Tetapi di dalam rumahtangga selalunya si isteri akan membantu sang suami di dalam memastikan kesempurnaan di dalam hidup berumahtangga. Jika masing² menjalankan tugas dan amanah yang diberikan, maka pastinya rumahtangga akan bahagia walau besar mana pon cabaran dan dugaan yang datang.


Ada satu senario yang yutaka baca di dalam sebuah majalah mengenai sang suami yang kurang kesedaran mengenai tanggungjawabnya sendiri. dengan tidak bekerja, bercita-cita besar hendak menjadi tauke besar tetapi malas berusaha. Isteri asyik bersabar dengan karenah sang suami sehingga tertekan dengan sikap sang suami. Sampai satu tahap tekanan itu membuatkan sang isteri menjadi murung dan pendiam. Ini kerana semua perbelanjaan seisi rumah dipikul seorang diri.

Di dalam kes rumahtangga ini, yutaka berpendapat sang suami ini hanya tau menjadi mat jenin sahaja. Angan-angan tu memang penting di dalam memacu ke arah sebuah realiti. Tetapi jika tidak diiringi dengan usaha, alamatnya jadilah mat jenin yang suka berangan. Kasihan sang isteri yang memerah keringat di dalam membantu suami, sedangkan si suami hanya tau tidur dan goyang kaki sahaja. Di manakah janji manis sang suami sewaktu mula melafazkan akad nikah?

2 comments:

syimahussin said...

betul
si suami harus ingat janji yg telah d lafazkan mase akad nikah

yutaka said...

syimahussin,
maybe sang suami ingat cuma terlupa seketika tentang tanggungjawab dek kerana kemalasannya ..