Saturday, June 12, 2010

BELAJAR BAHASA ASING


Konbanwa

Salam dimulakan sebagai pemula bicara. Di kala ini jari pantas menari menulis yang ilhamnya datang dari akal kurniaan Illahi. Yutaka baru sahaja balik daripada menghadiri kursus Bahasa Jepun selama 5 hari. Teruja sekali apabila bisa mempelajari sedikit ilmu bahasa Jepun ini. Terasa macam mahu menetap sahaja di Jepun bagi mendalami bahasa matahari terbit itu..hehe..


Banyak reaksi yang diterima apabila yutaka mengatakan mengenai hasrat yutaka hendak menghadiri kursus bahasa Jepun ini. Kebanyakkannya adalah reaksi negatif. Di antara persepsi dan reaksi yang diterima adalah berbentuk sindiran ayat dan wajah seperti berikut :

a) " Belajar bahasa Jepun? Bahasa Inggeris pon terkial-kial, ni kan pula hendak belajar bahasa Jepun "
b) " Belajar bahasa Jepun? buat apa la kau belajar bahasa tu.." kata-kata dilontarkan sambil memaparkan wajah sindiran dan sinis.. 
c) " Bahasa Jepun? Lebih baik belajar bahasa Mandarin @ Kantonis "
d) " apa kena mengena tugas dengan kursus itu? " 

Mengapa yutaka memilih untuk belaja bahasa asing walaupun bahasa Inggeris tidak selancar mana?  Kerana minat dengan bahasa Jepun, maka yutaka belaja. Yutaka juga menyahut saranan Perdana Menteri kita yang mahukan rakyat mempelbagaikan pengetahuan bahasa sedia ada. Yutaka juga mahu menjadi insan seperti Mahathir Lokman yang menguasai pelbagai bahasa. 

Semua reaksi negatif yang diterima, yutaka abaikan sahaja. Biasalah tu, tidak berubah-ubah stigma negatif bila sesuatu yang baru berlaku di dalam kehidupan mereka. hehe.. Walaupun begitu, ada juga yang menyokong yutaka. Kepada yang memberikan sokongan, yutaka ucapkan terima kasih..
No comments: