Friday, December 27, 2013

Serius @ Tidak


As Salam

Di awal pagi ini sebelum pergi menjamah sedikit sarapan untuk memulakan kerja, yutaka mengambil peluang untuk mencoret sesuatu. Geng geng sarapan belum cukup ahlinya, menyebabkan ahli geng sarapan yang lain setia menanti. Hehe. Setia la sangatkan. Untuk post kali ini, yutaka ingin membawakan mengenai serius atau tidak sesuatu perhubungan cinta itu. Wah .. pagi pagi sudah bawa cerita berat kan? Ish ish ish ..Lelaki dan wanita memang dijadikan berpasang-pasangan. Tiada istilah lelaki berpasangan dengan lelaki dan sebaliknya. Bila teringat kisah kaum sejenis ini, yutaka teringat kisah Kaum Nabi Lut yang dibinasakan kerana mengamalkan hubungan sejenis. Bertepatan dengan firman Allah di dalam surah Surah Al-Ankabut: 28-29

     " Dan (ingatah peristiwa) Nabi Lut tatkala ia berkata kepada kaumnya: “Sesungguhnya kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu. “Patutkah kamu mendatangi orang lelaki (untuk memuaskan nafsu syahwat kamu)? Dan kamu memotong jalan lalu –lalang (untuk tujuan jahat kamu)? Dan Kamu pula melakukan perbuatan yang mungkar di tempat-tempat perkumpulan tetamu” ? Maka kaumnya tidak menjawab selain daripada berkata (secara mengejek-ejek): “ Datangkanlah kepada kami azab dari Allah (yang engkau janjikan itu) jika betul engkau dari orang-orang yang benar.”


Jadi wanita sekarang perlulah mencari lelaki yang serius di dalam setiap perhubungan cinta. Cinta yang tulus adalah cinta yang menjurus ke arah perkahwinan. Carilah lelaki yang boleh membimbing dan menjadi imam untuk solat fardhu. Tetapi untuk mendapatkan lelaki yang ada agama, wanita perlulah mendekatkan diri kepada Allah, menjaga batas pergaulan, menjaga aurat. Selepas usaha itu dilakukan, berdoalah kepada Allah untuk menemukan lelaki yang beriman dan berakhlak. Firman Allah di dalam Surah An-Nur ayat 32

" Dan kahwinkanlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui "Soal kaya miskin juga menjadi perkara penting. Memang itu yutaka tidak nafikan. Seorang lelaki yang ingin berkahwin perlulah mempunyai pekerjaan yang menjamin. Lelaki yang beriman tidak akan duduk menganggur sahaja di rumah tanpa mencari rezeki dan nafkah untuk anak isteri. Jika mendapat lelaki kaya yang beriman, syukur kepadaNya, tetapi jika dapat lelaki yang ada pekerjaan tetap dan dan mempunyai asas agama yang kuat, sambarlah cepat cepat kerana golongan lelaki begini sudah semakin kurang di pasaran.
 
Lelaki yang terbaik adalah menjaga tingkahlakunya dan akhlaknya. Memang diakui saat bercinta geloranya memang dahsyat. Tetapi seorang wanita jangan mudah menyerahkan segalanya kepada lelaki yang bukan suaminya. Lelaki touch n go ni memang ramai di luar sana, tetapi lelaki yang touch n carry to jannah memang susah hendak cari. Bermakna lelaki berkenaan akan sentuhi wanita yang dinikahinya dan membimbing ke syurga. Bercinta pun jangan lama-lama, jika betul lelaki itu serius mintalah lelaki itu menghantar rombongan meminang. Lelaki yang berdolak dalik mengenai perkahwinan itu perlu ditinggalkan kerana mereka tidak komited untuk menjaga wanita sehingga ke akhir hayat mereka.

Kesimpulannya, serius atau tidak lelaki itu boleh dilihat dengan kesungguhan mereka untuk menjadikan wanita itu sebagai isterinya yang sah. Wanita perlu solehah kan diri kerana insya Allah lelaki soleh bakal menjelma. Berdoalah kepadaNya kerana hanya Allah Maha Berkuasa atas sekian alam. Jika wanita mendapat lelaki yang tidak soleh, berdoalah kerana hati manusia memang keras. Hanya doa dan hidayah dapat melembutkan hati yang keras. Insya Allah.
 

No comments: