Thursday, December 26, 2013

Sabar Di dalam RumahtanggaAs Salam

Hari ini yutaka membuka facebook yutaka. Yutaka ada membaca mengenai rahsia rumahtangga yang dikongsi oleh rakan facebook yutaka. Di dalam status facebooknya ada menyebut mengenai rahsia kekal bahagia dan setia ayah ibunya adalah SABAR. Begitu senang disebut tetapi agak berat untuk melakukannya. Sebab manusia itu punya perasaan dan hati. Kalau tidak kuat dengan ujian dan dugaan, sabar itu bakal menipis.

Isteri kalau ditegur atau dimarahi oleh suami, hendaklah dia bersabar. Jangan ikut melenting sama, ketahuilah punca amarah suami. Mungkin si isteri ada melakukan perkara yang tidak disukai oleh suami. Suami yang gila sahaja yang kerjanya asyik marah sahaja. Kalau isteri menjalankan tanggungjawab dan menjaga maruah keluarga, yutaka pasti isterinya akan disayangi dan dibelai suami sampai akhir hayat. Jadi perkara pokoknya adalah sabar.

Suami pula kena bersabar dengan ragam isteri. Lagi lagi ketika isteri sedang mengandung. Emosi isteri mengandung ini tidak menentu. Kalau marah, memang kadangkala dia main hembus sahaja. Tidak sempat memikirkan perasaan orang yang dimarahinya. Tetapi sebagai suami, kalau makin teruk sangat baran isteri itu, maka tegurlah secara baik. Jangan dibiarkan sehingga mudarat.

Tetapi jangan jadikan kesabaran untuk terus menjadi lembik tidak bermaya. Apabila ianya melibatkan maruah keluarga, maka pertahankanlah. Kadangkala orang mengambil kesempatan di atas kesabaran kita. Kita bukan malaikat dan kita bukan iblis. Kita boleh cepat marah, apabila kesabaran dicabar dan kita boleh cepat reda sekiranya permohonan maaf dipinta atas kesalahan yang telah dilakukan.

Tetapi sayangnya jumlah penceraian rumahtangga ini semakin meningkat dari tahun ke tahun. Mana-mana masalah dan perselisihan faham hendaklah diatasi segera. Jika boleh jangan sampai melarat sampai dua hari ke atas. Luangkan masa untuk meluahkan perasaan geram sedih bersama pasangan. Sikap berterus terang itu penting di dalam rumahtangga. SABAR di dalam menguruskan konflik rumahtangga. Insya Allah pengakhirannya adalah baik.


No comments: