Thursday, December 19, 2013

Berhati - Hati Di Luar Bank


As Salam

Hari ini yutaka ingin menceritakan mengenai tahap bahaya di luar bank. Sebenarnya kita tidak boleh mengabaikan tahap keselamatan tidak kira di mana kita berada. Perkara yang paling menjadi tumpuan penjenayah adalah di luar bank. Dan waktu yang paling selesa untuk menyamun adalah ketika waktu malam yang sunyi. Mungkin kes jenayah di luar bank adalah terpencil namun impaknya terhadap mangsa sangat besar.SITUASI 1

Setelah mengeluarkan wang di mesin ATM, keluar dari bank sambil mengira jumlah not. Tanpa disedari, ada mata penyamun memerhatikan gerak laku itu. Disambarnya wang dan lari kegembiraan. Apa yang mampu dilakukan? Redha? Membuat laporan polis? Polis bertanya apakah bukti? Bagaimana rupa penyamun tersebut? Jawapannya : Tidak tahu kerana berlaku dengan pantas. Apa nasib mangsa yang disamun? Sangat sedih bukan?

SOLUSI SITUASI 1

Walaupun di dalam bank ada pengawalnya, namun mereka tidak menjaga di luar bank. Jadi keselamatan kita hendaklah kita pastikan sendiri. Setelah mengeluarkan wang di mesin ATM, kita hendaklah terus masukkan wang tersebut ke dalam dompet kita. Terus keluar ke kereta dan meninggalkan kawasan beg dengan segera. Urusan mengira wang hendaklah dilakukan di rumah. Kebarangkalian duit yang keluar salah adalah rendah. Jika salah, kita boleh pergi ke bank keesokkan harinya. SITUASI 2

Hendak mencari duit mudah bukanlah mudah, jadi ada agensi tertentu yang menjadikan kawasan luar bank untuk memungut derma. Derma berkenaan kononnya adalah untuk membina masjid atau untuk tujuan kebajikan tertentu. Rakyat Malaysia sesungguhnya sangat prihatin dan baik hati. Mana mana derma dan sedekah, akan diberikan tanpa banyak soal. Ada juga yang sengaja mengikat kita untuk menderma seperti sehari seringgit untuk tujuan kebajikan untuk pesakit berpenyakit kronik. Kita akan diminta untuk mengisi borang dan mereka akan mengeluarkan duit kita daripada bank atau gaji kita.

SOLUSI SITUASI 2

Yutaka biasanya kurang melayani individu yang meminta sedekah dan derma di luar bank ini. Ini kerana yutaka tidak yakin mengenainya. Adakah benar benar untuk kebajikan atau untuk peribadi? Yutaka lebih suka bersedekah dan menderma di tempat yang betul seperti di masjid @ surau @ rumah anak yatim sendiri. Bukan berkira soal wang derma, tetapi kita mestilah membanteras penyelewengan kebajikan ini supaya tidak berleluasa. Jika tidak, semua orang pasti akan meminta sedekah tanpa perlu berusaha mencari wang dengan titik peluh, dan minda mereka sendiri.SITUASI 3

Apabila ada yang memanggil anda untuk bertanya jalan atau apa sahaja kepada anda ketika anda keluar dari bank, berhati hati lah kerana anda mungkin akan diperangkap oleh penyamun. Lagi lagi individu yang bertanya jalan dan hendak menumpang anda ke destinasi tertentu. Jangan terlalu cepat kasihan dan memberi tumpang kepada individu yang anda tidak kenali. Anda mungkin akan disamun di dalam kereta.

SOLUSI SITUASI 3

Jika ada individu yang memanggil anda dan anda tidak mengenalinya, langkah paling senang adalah tidak memandangnya dan terus menuju ke kereta dan beredar. Jika ada yang bertanyakan jalan dan memujuk anda untuk menumpang ke destinasi tertentu, tolong berhati hati. Jika boleh, jangan tumpangkan mereka yang anda tidak kenali. Bukan tidak kasihan atau kejam, tetapi anda perlu meletakkan keselamatan di tempat teratas dan di akhiri dengan kasihan. Anda tidak mengetahui samada mereka itu penjenayah atau sebaliknya.


SITUASI 4

Anda keluar ke bank, di minda anda adalah satu iaitu hendak mengeluarkan wang di mesin ATM. Tetapi anda terlupa akan keselamatan insan yang ditinggalkan di dalam kenderaan. Lagi sedih ada juga ibu bapa yang meninggalkan anda mereka di dalam kenderaan yang tidak berkunci kerana menyangka urusan mengeluarkan wang di mesin ATM adalah cepat. Adakah mereka benar benar selamat?

SOLUSI SITUASI 4

Memang diakui ada antara kita yang menganggap situasi ini adalah remeh. Tidak perlu takut atau gusar akan keselamatan insan di dalam kenderaan yang ditinggalkan. Yutaka sering mengingatkan isteri yutaka mengenai pentingnya mengunci pintu kereta apabila yutaka pergi ke bank atau singgah mana mana kedai. Yutaka mahu memastikan isteri yutaka selamat sementara menunggu yutaka menyelesaikan urusan di sesuatu tempat. Situasi samun di dalam kenderaan sering berlaku dengan pantas tanpa kita sedari.


Kesimpulannya, walaupun negara kita ada polis dan peraturan, namun keselamatan kita tidak akan diawasi 24jam oleh anggota keselamatan. Sebaliknya kita hendaklah menjaga keselamatan dan mencegah jenayah daripada berlaku kepada kita. Walaupun negara kita masih aman berbanding dengan negara bergolak, keselamatan adalah aspek yang perlu diberi perhatian. Jangan memandang remeh akan perkara ini. Orang kata lebih baik mencegah daripada mengubati. Jadi berhati hatilah ketika anda keluar dari bank. Anda diperhatikan !!!

No comments: