Friday, July 26, 2013

Mercun Meletop Di Tangan Sendiri
As Salam

1. Apabila bercakap mengenai mercun, kita akan dihidangkan dengan berita kemalangan mercun buatan sendiri oleh pelajar-pelajar kita. Lagi-lagi kemalangan itu berlaku di bulan Ramadhan dan Syawal. Sungguh hairan yutaka mengenai situasi berkenaan. Adakah pelajar sekarang sudah semakin genius dan berfikiran inovatif yang tidak bertempat?

2. Pelajar sememangnya mempunyai semangat ingin tahu yang kuat. Itu tidak dapat dinafikan kerana pada tahap sebegitu mereka ingin merasai pengalaman dan mengetahui semua perkara. Tetapi adakah kemalangan mercun ini ingin juga mereka rasai? Terbakar terlecur sana sini bukanlah satu kebanggaan tetapi satu penderitaan. Penderitaan ini mungkin terjadi apabila anggota badan terbakar dan terlecur.


3. Kenapa pelajar kita menggunakan idea inovasi dengan cara memudaratkan? Kenapa tidak mereka memasuki pertandingan reka cipta @ pertandingan sains dan inovasi? Sekurang-kurangnya idea bernas mereka dapat membuahkan hasil yang bagus iaiut pemikiran kritis semakin berkembang dan dapat duit kemenangan jika menang.

4. Sekarang ini kita perlu ajarkan kanak-kanak untuk tidak bermain mercun. Mungkin nikmat perayaan boleh digantikan dengan aktiviti lain selain daripada aktiviti bermain mercun. Mungkin kita perlu memikirkan jalan mana atau idea mana untuk menggantikan aktiviti bermain mercun ini. Penggantian aktiviti bermain mercun ini perlu dihapuskan kerana ianya sangat memudaratkan selain membazirkan wang. Pembelian mercun ini umpama pembakaran wang secara mudah.
No comments: