Tuesday, July 23, 2013

Berpuasa Sebagai Encik Suami


As Salam

1. Hari ini merupakan hari keempat belas berpuasa di dalam bulan Ramadhan. Tahun ini yutaka buat pertama kalinya berpuasa bersama insan bernama puan isteri. Begitu teruja sekali menyambut bulan Ramadhan bersama isteri. Semua perancangan berbuka dan persiapan berhari raya, yutaka kena berbincang bersama isteri. Untuk keputusan, yutaka kena fikirkan sendiri.

2. Sebelum berumahtangga, segala juadah bersahur dan berbuka telah ditentukan oleh ibu yutaka. Untuk berbuka dan bersahur, yutaka sebenarnya tidak memilih sangat makanan. Apa yang penting adalah nasi. Yutaka adalah pemakan nasi. Kalau mee tu umpama makan keropok je. hehe .. Perut tidak akan kenyang dengan memakan mee. Lauk-lauk yutaka tidak kisah. Senang kan menjaga yutaka. Hehe

3. Untuk puasa kali ini, yutaka telah meminta jasa baik puan isteri untuk memasak nasi untuk sahur. Nasib baik isteri memahami.Dimasakkannya nasi untuk suami tercinta ini. LOVE YOU baby.Untuk juadah berbuka pula, yutaka lebih suka jika puan isteri yang masak. Bukan apa, kebanyakkan makanan yang dijual adalah sama seperti nasi ayam, nasi lemak, dan nasi dagang.


4. Berpuasa di perantauan tanpa famili di sisi bukanlah perkara baru untuk yutaka dan isteri. Ini kerana kami memang pernah belajar dan bekerja di perantauan. Jadi soal kekok itu tidak timbul. Ada rakan yutaka yang tidak pernah berjauhan dengan famili, sangat huru hara apabila berpuasa di perantauan. Yelah, dulunya segala urusan disediakan oleh kaum keluarga. Tinggal puasa dan berbuka sahaja.

5. Itu sahaja untuk kali ini. Sesungguhnya berpuasa sebagai suami orang ini sangat mengujakan dan mencabar. Kepada pembaca yang belum berkahwin, cepatlah berkahwin kerana ada kenikmatan berpuasa dengan pasangan yang sah.  

No comments: