Tuesday, June 11, 2013

Berani Itu SupermanAs Salam

Hari ini yutaka ingin membawakan mengenai isu keberanian. Adakah seorang kakitangan biasa tidak boleh menegur kesilapan pegawai atasan nya atau bos nya ? Adakah bos atau pegawai atasan mempunyai kuasa mutlak yang mana sangat kebal untuk dihukum atau ditegur? Sememangnya kita sebagai manusia biasa tidak terlepas daripada kesilapan dan kesalahan. Terpulang bagaimana cara kita mahu menerima setiap kritikan yang dilemparkan kepada kita.

Jika dilihat dalam drama atau filem, kita sering melihat kakitangan sering mengutuk bos secara belakang. Kerana apa? Kerana tiada keberanian untuk menegur atau memberikan pendapat secara berdepan. Ditambah pula bos yang mengamalkan sistem kuku besi. Memang bos sentiasa dikutuk, dicerca dan dihina setiap hari. Tetapi adakah sememangnya kita memang tiada hak untuk bersuara?

Budaya membodek bos atau budaya baik berpura-pura memang pasti ada di dalam setiap organisasi. Yang mana kuat mengadu sering mendapat perhatian daripada bos. Tetapi apabila bos ada membuat kesilapan, pembodek ini tidak mahu membetulkan bosnya. Terutama sekali dalam aspek displin kerja ataupun aspek sikap. Amalan YES BOSS memang diterapkan seumpama " lembu yang ditarik hidung " di mana bos adalah betul, kakitangan lain tidak berhak bersuara.

Pembodek bos selalu mencari kesalahan rakan lain untuk kepentingan sendiri. Kiranya dia lah yang bagus, yang berkualiti dan berinovasi. Sedangkan dia sebenarnya umpama hampas yang tidak berguna. Yutaka pernah berdepan dengan seorang pembodek bos ini. Beliau ada menegur yutaka mengenai cuti. Sedangkan yutaka tidak mengalami masalah cuti pun. Jadi yutaka pun kata lah, yang yutaka selalu isi borang cuti jika hendak bercuti.

Pembodek bos ini sebenarnya jenis yang suka cakap besar tetapi kualitinya KOSONG. Konon-konon ingin menegur kesilapan orang sedangkan diri tidaklah setegak mana bila berjalan. Yutaka bukanlah hirau sangat akan pembodek bos ni. Kerana yutaka banyak kerja lain yang menanti di pejabat. Yang penting jangan ganggu yutaka. Yutaka tidak suka perkara remeh temeh.

No comments: