Wednesday, June 19, 2013

Hari Bapa Itu Selamanya


As Salam

1. Jika tidak silap perkiraan, Hari Bapa diraikan pada 16 Jun setiap tahun. Hari Bapa dikhususkan untuk kaum bapa sahaja. Begitu seronok melihat ucapan Selamat Hari Bapa di dalam laman sosial Facebook. Ada juga lukisan daripada seorang teman yang menyindir mengenai kekerapan anak menzahirkan penghargaan kepada bapanya melalui penulisan sahaja bukan secara berdepan-depan.

2. Tidak kisahlah bagaimana cara kita menghargai jasa bapa kita. Jika diikutkan, bapa ini tidak mahu wang ringgit daripada anak-anaknya. Tetapi cukup sekadar anak-anaknya menjadi anak yang soleh dan menjadi insan yang berguna kepada agama bangsa dan negara. Tidak ada seorang bapa pun sanggup melihat anak anaknya susah hidupnya. Jika dapat dibantu, akan dibantunya yang termampu.


credit to am ahmad

3. Yutaka sudah pun kehilangan ayah kandung yutaka sejak tiga tahun lepas. Selepas itu, memang terasa lain hidup tanpa jagaan arwah ayah. Hilang separuh jiwa bersama-sama pemergian arwah ayah. Sesungguhnya yutaka sangat cemburu melihat insan lain yang mempunyai ayah. Boleh bersenda gurau, boleh lepak lepak dengan ayah, boleh meminta nasihat daripada ayah.

4. Yutaka menjadi sedih apabila menjelangnya 3 hari iaitu Hari Raya Puasa, Hari Raya Haji dan Hari Ulangtahun Kelahiran arwah ayah. Bila tiba hari tersebut, yutaka tidak mempunyai semangat untuk meraikannya. Hurm .. Memang tidak dinafikan sebenarnya yutaka begitu rapat dengan ibu dan bapa yutaka. Mungkin semenjak kecil, yutaka diajar dengan nilai kekeluargaan yang tinggi, di mana keluarga diutamakan. Yutaka rela hilang kawan atau kekasih daripada kehilangan keluarga yutaka.

5. Jadi untuk menghargai jasa arwah, yutaka akan cuba menyedekahkan surah Al - Fatihah dan Surah Ayatul Kursi setiap kali habis solat 5 waktu. Di samping itu juga, yutaka akan cuba amalkan ajaran dan nasihat arwah ayah. Moga sedekah dan pengamalan nasihat yang baik itu dapat meringankan beban arwah ketika dihisab di alam sana. 

Al Fatihah untuk arwah abah. yutaka merindukan dirimu ...


No comments: