Thursday, June 20, 2013

AKRAB TAPI ADA BATASANNYA
As Salam

1. Hari ini yutaka ingin membawakan mengenai akrab itu ada batasannya. Kebiasaan akrab atau rapat ini mempunyai kebaikan dan keburukannya tersendiri. Keakraban itu perlu ada batasannya terutama sekali di dalam pergaulan di antara lelaki dan perempuan. Ini kerana apabila lelaki dan wanita itu akrab, ditakuti terselit syaitan dan nafsu jahat di dalam perhubungan yang akrab itu.

2. Perkara yang biasa kita longgarkan adalah keakraban lelaki dan wanita di kalangan saudara dan sepupu. Orang selalu berkata " KAU TIDAK PERLU CEMBURU DENGAN DIA, SEBAB DIA RAPAT DENGAN SEPUPU DIA SAHAJA ". Atas tiket mempunyai pertalian saudara, kita selalu terlepas pandang akan hukum hakam Islam mengenai batas pergaulan sesama manusia.

3. Di dalam surah An-Nur ayat 30 dan ayat 31 :

" Katakanlah ( wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka ; sesungguhnya Allah amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan "

" dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka ; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya ; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka .. "4. Secara kasar atau logiknya, kita mungkin beranggapan rapat sesama insan yang mempunyai pertalian saudara ini tidak mendatangkan kemudaratan. Tetapi pergaulan di antara saudara lelaki dan wanita tetap ada batasannya. Ini kerana manusia ini sangat rapuh orangnya. Manusia bukan malaikat yang tidak mempunyai nafsu dansentiasa setia sujud kepada Allah.

5. Selain itu juga, pergaulan mesra dan akrab di antara saudara atau sepupu ini boleh mendatangkan fitnah bila ianya melibatkan lain jantina. Kita perlu memikirkan perasaan pasangan kita walaupun pasangan kita itu nampak biasa sahaja apabila kita terlebih bergaul dengan saudara atau sepupu berlainan jantina. Ini kerana setiap manusia ada perasaan cemburu walaupun sedikit. 

6. Sesungguhnya setiap batasan itu ada hikmahnya di mana setiap apa hukum hakam itu mempunyai kebaikan yang tersendiri. Ajaran Islam itu yang terbaik di antara ajaran agama lain kerana ajaran Islam meliputi seluruh perkara. Berpeganglah kepada ajaran Islam kerana Islam boleh membawa kepada keberkatan hidup kita selamanya.No comments: