Monday, June 17, 2013

Nasihat Itu Bukan Milik Ku
As Salam

1. Hari ini yutaka teringat mengenai satu kisah mengenai perihal nasihat. Jika diikutkan yutaka memang suka berkongsi sesuatu di laman sosial Facebook. Walaupun katanya pengasas Facebook ini yahudi, namun teknologi ini masih berguna di dalam menyampaikan sesuatu dakwah. Walaupun ilmu yutaka senipis kulit limau, namun yutaka berharap yutaka boleh menyampaikan satu ilmu yang berguna.

2. Pernah sekali yutaka berkongsi mengenai hukuman menutup aurat. Antara yang pernah dikongsikan adalah sehelai rambut anak perempuan (yang belum berkahwin) keluar dari rumah dengan tidak menutup aurat seumpama selangkah bapanya ke neraka. Begitu sayangnya Allah kepada wanita di mana segala tanggungjawab memelihara kehormatan dan kesucian terletak di bahu suami atau bapa.

3. Ini bertepatan dengan firman Allah di dalam  Surah At - Tahrim ayat 6 :

Wahai orang-orang beriman .Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka dan bahan bakaran nya ; manusia dan batu (berhala) ; neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat² yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.

4. Disebabkan perkongsian ilmu itu, ada yang terasa. Mungkin kerana sayangkan bapanya, yutaka ditempelak. Yutaka dikatakan alim sangat di mana  boleh menentukan dosa pahala syurga neraka. Yutaka dipandang sinis dengan penulisan sindiran di Facebook. Walaupun sedih kerana difitnah dan diherdik  tetapi yutaka bersabar kerana hamba Allah itu hanya berani di dalam Facebook tetapi sebenarnya penakut di luar.

5. Nasihat itu sebenarnya milik sesiapa sahaja. Terpulang kepada penerimaan kita. Walaupun terkadang nasihat itu pedih didengar dan dibaca, kita berfikiran secara terbuka. Sesiapa yang menolak kebenaran nasihat, mereka itu umpama gua yang gelap. Mungkin cahaya iman ditutup rapat oleh keegoaan dan kebongkakan hidup di dunia.No comments: