Wednesday, May 29, 2013

Penonton FanatikAs Salam

Semalam ada satu perlawanan bola sepak Malaysia yang terpaksa ditangguhkan kerana soal keselamatan yang tidak begitu terjamin. Apabila stadium penuh melebihi kapasiti stadium itu membuatkan yutaka terfikir, begitu ramainya umat Islam di Malaysia ini. Ini kerana rata-rata penonton adalah orang Melayu dan orang Melayu sinonim dengan agama Islam Begitu fanatik sekali penonton yang ingin menonton perlawanan pasukan kesayangan mereka itu.

Apabila yutaka berfikir sebegitu, jika kita sebagai umat Islam bersatu, kita boleh menegakkan kesucian agama Islam itu sendiri. Memang tidak dinafikan manusia ini mempunyai pelbagai kehendak dan keinginan duniawi. Tetapi yutaka sangat hampa apabila ada sesetengah orang politik sanggup menggadaikan kesucian umat Islam untuk kepentingan politiknya.


Jika kita boleh berkumpul di stadium sehingga sanggup berhimpit-himpit, kita juga boleh berkumpul untuk bersolat jemaah di masjid atau surau yang berdekatan. Tetapi senarionya adalah sebaliknya. Surau dan masjid dipandang sepi dan hanya dihidupkan oleh golongan warga emas sahaja. Ke mana fanatik penonton itu? Jika di Mekkah, jemaah Islam begitu berebut-rebut untuk beribadat.

Sebenarnya banyak kelebihan menunaikan solat berjemaah di surau atau masjid. Salah satu nya dari segi darjatnya solat itu. Solat berjemaah lebih baik daripada solat bersendirian. Selain itu juga, solat berjemaah dapat mewujudkan ikatan persaudaraan yang kuat di kalangan umat Islam itu sendiri. Sebenarnya peranan masjid tidak dilakukan secara maksimum. Masjid bukan hanya tempat untuk menunaikan solat sahaja.No comments: