Tuesday, May 28, 2013

Dia Selalu Menjadi Bayang-BayangAs Salam

Di dalam post yang terdahulu bertajuk Yuk Sedekah .. Biar Barakah, yutaka ada membawakan mengenai seorang peminta sedekah yang tegap menjadikan masjid sebagai tempat untuk dia meraih sedekah. Yutaka bukan tidak mahu menyedekahkan kepada orang itu, tetapi berdasarkan keadaan fizikal yang sihat, yutaka merasakan orang tersebut tidak layak menerima sedekah. 

Semalam dan kelmarin, yutaka pergi sekali lagi ke masjid tersebut untuk bersolat Zohor. Yutaka menjangkakan pemuda peraih sedekah itu tidak ada atau mungkin sudah mendapatkan pekerjaan yang sesuai, namun sangkaan itu meleset. Sekali lagi yutaka diganggu secara psikologi, di mana pemuda peraih sedekah itu berkejaran mendapatkan yutaka untuk meminta sedekah.


Sesungguhnya perbuatan pemuda tersebut sedikit sebanyak menakutkan yutaka. Dan semestinya solat yutaka tidak khusyuk apabila memikirkan pemuda peraih sedekah tersebut. Yutaka pelik kenapa pemuda itu begitu gemar mengejar yutaka sedangkan di masjid tersebut ramai manusia yang menunaikan solat. Yutaka ada bercerita dengan rakan yutaka mengenai situasi itu. Ada rakan menyarankan supaya yutaka membuat aduan kepada pejabat kebajikan masyarakat.

Lagi satu, yutaka ada sedikit persepi negatif terhadap peminta derma yang tidak tentu ke mana arahnya. Mungkin kalian pernah menghadapi situasi di mana ada seseorang yang ingin meminta derma untuk pembinaan sekolah rakyat, atau mungkin ingin membantu orang-orang susah di luar negara. Ini kerana ada beberapa sindiket yang ingin mengaut keuntungan mudah di sebalik penipuan dermaan ini.

Jika kita ingin menderma sesuatu, yutaka sarankan agar duit derma atau sedekah itu disalurkan kepada tempat yang betul seperti di masjid-masjid, surau-surau, di sekolah anak yatim, atau pembiayaan dana bagi pembinaan bangunan di sekolah anak-anak. Dengan tindakan itu, kita dapat mengekang sindiket penipuan dermaan ini daripada berleluasa. 


No comments: