Saturday, November 7, 2015

Hat Trick Fail Bahagian SatuAs Salam

Hari ini yutaka ingin menceritakan mengenai hat rick fail. Jika di dalam bahasa bola sepak, hat trick membawa maksud 3 gol. Hatrik fail pula membawa maksud 3 kali kegagalan berturutan. Jom ikut yutaka menyusuri hat trick fail ni.

Di dalam dua tahun kebelakangan ini, yutaka ada menghadiri tiga temuduga untuk kenaikan pangkat di dalam sektor awam. Jawatan tersebut adalah PEGAWAI PENERANGAN, PENOLONG PEGAWAI TADBIR, PEGAWAI TADBIR NEGERI JOHOR.


PEGAWAI PENERANGAN

Mulanya yutaka ada mengambil peperiksaan. Syukur keputusannya berjaya. Peringkat seterusnya adalah Assesment di Politeknik Port Dickson. Alhamdulillah yutaka berjaya melepasinya. Peringkat terakhir adalah temuduga. Peringkat ini sangat mengujakan kerana sebelah kaki yutaka sudah dapat jawatan tersebut. Temuduga yutaka adalah hari ketiga terakhir daripada jadual temuduga. Bermaksud temuduga dijalankan selama sebulan di seluruh Malaysia, Jadi tiga hari sebelum tu adalah hari temuduga untuk yutaka.

Yutaka sampai awal iaitu sebelum pukul 8:00 pagi. Urusetia kelihatan sangat tergesa-gesa menyiapkan dokumen calon temuduga. Katanya penemuduga hendak balik tengah hari. Jadi mahu temuduga bermula awal sedikit. Perasaan sudah lain macam. Yutaka berfikir, kalau hendak balik cepat, bermakna temuduga akan dijalankan sambil lewa dan cepat. 

Tekaan yutaka memang tepat, yutaka ditemuduga sangat cepat. Dalam 10 minit temuduga yutaka telah selesai. Soalan yang ditanya tidak sampai 10 soalan. Mungkin dalam 5 6 soalan begitu. Ok tekaan seterusnya adalah di dalam tempoh 27 hari temuduga, pastinya penemuduga sudah menjumpai calon yang mereka berkenan. Jadi hari-hari terakhir ini adalah hari santai-santai. Pertanyaan pun ala kadar, dan masa yang diambil tidak lama.

Ok tekaan itu sangat tepat, yutaka tidak berjaya melepasi temuduga ini. Sedih dan terkilan


Hikmah Di sebalik Kegagalan

Jika diikutkan memang sangat sedih sebab gagal di dalam temuduga berkenaan. Jadi yutaka cuba mencari hikmah mengikut pandangan yutaka. Pada pandangan yutaka, Allah mahukan yutaka sentiasa bersama dengan keluarga yutaka. Ini kerana penempatan PEGAWAI PENERANGAN adalah di Kuala Lumpur.

Ketika itu, orang rumah sedang sarat mengandung. Jika yutaka mendapat jawatan berkenaan, alamatnya memang agak sukar orang rumah hendak mengharungi pantang sendirian. Proses pertukaran tempat kerja orang rumah pun rumit. Jadi, mungkin Allah hendak mempermudahkan yutaka. Yutaka lebih memerlukan kegembiraan berkeluarga berbanding dengan jawatan PEGAWAI PENERANGAN berkenaan.No comments: