Tuesday, November 10, 2015

Hat Trick Fail Bahagian Akhir


As salam

Hat trick Fail Bahagian Akhir. Nama pun hat trick, jadi ada tiga sahajalah post mengenai kegagalan ini. Post sebelum ini ada menyebut mengenai kegagalan yutaka di dalam temuduga, kali ini kegagalan kali ketiga. Jom kita ikuti kisah kegagalan kali ketiga.


PEGAWAI TADBIR NEGERI

Setelah gagal di dalam temuduga Penolong Pegawai Tadbir, yutaka merasakan ada rezeki untuk yutaka untuk menjawat jawatan Pegawai Tadbir Negeri. Jadi seperti biasa, yutaka memohon dengan harapan setinggi gunung. Harap-harap dapatlah mengena kali ini.

Perjalanan permohonan ini bermula dengan ujian online mengenai segala hal ehwal negeri. Dari adat, sejarah dan budaya semuanya ditanya. Itu soalan pengetahuan am. Berasap kepala yutaka. Jika di sekolah yutaka belajar mengenai Malaysia, namun soalan kali ini lebih spesifik ke arah negeri. 40 minit, selesai menjawab. Selepas itu kertas soalan ilmu kira-kira. Alhamdulillah soalannya senang bagi yutaka. Sehingga kan ada masa berbaki setelah selesai menjawabnya.  Terakhir sekali kertas soalan sahsiah. Itu pejam mata yutaka menjawabnya sebab jawapannya YA atau TIDAK.


Sebulan yutaka menunggu keputusan peperiksaan online. Mengikut apa yang yutaka jawab peperiksaan online, yutaka sangat yakin dengan ujian matematik dan ujian sahsiah. Ujian pengetahuan am tu memang tidak berapa yakin. Akhirnya keputusan pun keluar .. Alhamdulillah, yutaka lulus peperiksaan online. Peringkat seterusnya adalah ujian kecergasan.

Ujian kecergasan meliputi 4 ujian. Ujian BMI, ujian bip test, ujian futsal, dan ujian badminton. BMI ok. Ujian bip test ni ada pancit sedikit. Banyak lemak terkumpul menyebabkan keputusan ujian berkenaan kurang memberangsangkan. Rehat 5 minit, bersambung ujian futsal. Berehat lagi 5 minit, ujian badminton. Selepas ujian itu, balik rumah tidur berdengkur kepenatan. Krooo ... krooo .. krooo.

Daripada 500 orang, 200 dipanggil untuk ke peringkat temuduga. Yutaka berharap yutaka dapat melepasi ujian kecergasan berkenaan. Yutaka pun pergi bertanya kepada pusat temuduga. Jawapannya adalah ... yutaka GAGAL. Terus berkecai impian umpama sebuah gelas jatuh ke lantai. Sedihnya teramat sangat. Apakah hikmah yang bakal yutaka terima? 


Hikmah Di sebalik Kegagalan

Hikmahnya adalah .. hurm.. yutaka tidak diberikan ilham lagi. huhu. Sebenarnya yutaka mempunyai hasrat untuk membantu orang sekiranya yutaka berjaya menjadi Pegawai Tadbir Negeri. Namun begitu, nampak gayanya yutaka bukanlah orang yang layak untuk membantu orang lain. Mungkin tugas itu diberikan kepada orang yang lebih layak dan berkemampuan. 

Redha. Itulah yang mampu yutaka lakukan. Yutaka sudah cuba yang termampu, namun masih belum ada magnet untuk mendapatkannya. Sebenarnya yutaka sedih kerana belum lagi menunaikan impian ibu dan arwah ayah yutaka. Mereka mahukan yutaka menjadi seorang pegawai. 

Maafkan yutaka, mak abah. Yutaka sudah lakukan sehabis baik ...

No comments: