Sunday, November 8, 2015

Hat Trick Fail Bahagian Dua


As Salam

Berjumpa lagi kita di laman blog ini. Itulah memandai letak bahagian satu dalam post Hat Trick Fail, jadi hendak tak nak kena la ada sambungannya. Hat Trick Bahagian Dua adalah sambungan daripada episod kegagalan temuduga. Kali ini yutaka gagal di dalam temuduga Penolong Pegawai Tadbir.


PENOLONG PEGAWAI TADBIR

Oleh kerana kesedaran akan mencabarnya untuk memohon jawatan pegawai, yutaka mengambil peperiksaan kenaikan pangkat secara lantikan untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir. Jika yutaka lulus peperiksaan ini, yutaka boleh gunakan untuk memohon jawatan Penolong Pegawai Tadbir. Alhamdulillah lulus juga peperiksaan ini walaupun mengambilnya 3 tahun berturut-turut.

Kebetulan keluar iklan jawatan tersebut, jadi yutaka gunakan keputusan peperiksaan itu bagi memohon jawatan berkenaan. Alhamdulillah dipanggil temuduga. Secara kebetulan, kali ini pihak melantik jawatan meletakkan syarat lulus peperiksaan berkenaan untuk dipanggil temuduga. Yutaka merupakan salah seorang calon yang berjaya.

Syukur juga kerana mendapat tarikh temuduga terawal. Fobia dapat tarikh akhir-akhir. Yutaka ditanya mengenai hal agama Islam. Melihatkan sijil sekolah agama yang begitu memberansangkan, maka soalan yang keluar adalah sangat mencabar. Yutaka jawablah yang termampu. Nampak gayanya memang kesemua soalan dapat dijawab dengan jayanya. Dalam hati, ada harapan ni.

Yutaka tunggulah keputusan diumumkan. Berdebar juga. Tanya pihak yang melantik, dan jawapannya adalah 

"Nama awak tiada dalam senarai yang berjaya. Sila cuba lagi"

Yutaka mengangguk lemah. Berkecai harapan yang dibina. Setelah diselidiki, pihak yang melantik mengutamakan pekerja yang sudah lama berkhidmat. Sedangkan yutaka boleh dikirakan separuh baru separuh lama. Ok gagal lagi. Sedihnya.


Hikmah Disebalik Kegagalan

Setakat ini yutaka belum terfikir lagi apakah hikmahnya yutaka gagal. Mungkin Allah mahu berikan rezeki yang lebih baik. Mungkin jadi pegawai. Siapa tahu? Yutaka redha akan ujian ini. Gagal Kali Kedua. 

No comments: