Sunday, September 20, 2015

HAPPY BIRTHDAY TO ME


As Salam

Bulan ini adalah bulan kelahiran Masihi yutaka. Jika dihitung-hitung, sudah nampak banyak usia diri ini. Mood : Sedar Diri. Haha. Dahulunya sebelum berkahwin yutaka rasa umur yutaka dalam 25 26 tahun macam tu walaupun pada hakikatnya umur sudah menghampiri 30 sen. Apabila sudah berkahwin dan mempunyai seorang khalifah junior, umur tidak lagi menjadi perkiraan yutaka. Kadang kala bila orang bertanya mengenai umur, yutaka gagal untuk menjawab dengan tepat. 

Isteri tercinta ada bertanya mengenai hadiah ulang tahun kelahiran. Sebolehnya puan isteri mahu membelikan sesuatu tetapi bagi yutaka hadiah paling istimewa telah diberikan iaitu seorang cahaya mata yang kini semakin pandai bergolek dan menangis minta perhatian. Oleh kerana itu, yutaka tidak memikirkan sangat soal sambutan ulang tahun kelahiran.


Tetapi ada bagusnya isteri mengingatkan mengenai hari ulangtahun kelahiran yutaka, ini kerana yutaka dapat mengira usia sebenar yutaka. Bila sudah tahu tentang usia, barulah yutaka tahu semakin cepat masa berlalu dan mengingati soal amal ibadah. Cukupkah bekalan yutaka untuk menghadap Allah? Usia selama ini adakah digunakan dengan sebaiknya atau sebaliknya?

Jadi sempena bulan kelahiran pada bulan ini, yutaka berazam untuk menjadi kaya harta, kaya iman, dan cukup setakat ini seorang isteri di sisi. Ini kerana dengan harta yang berkoyan koyan, yutaka bercadang untuk membantu golongan susah dan yang memerlukan. Membantu dari segi menyediakan peluang perniagaan. Itulah impian dan cadangan yutaka.


Bila sudah kaya harta, pastinya yutaka ingin kaya iman. Kaya beriman bermaksud, sentiasa setkan di dalam hati untuk rajin bersedekah dan beramal soleh. Kadangkala manusia yang kaya tidak terlepas daripada godaan syaitan. Godaan itu pastinya adalah penyakit hati seperti riak takbur ujub dan kedekut. Susah hendak melawan penyakit hati sebenarnya.

Mengenai isteri, pastinya buat masa sekarang yutaka bersyukur mempunyai seorang isteri di sisi. Masa hadapan yutaka tidak dapat meramalnya tetapi yutaka akan cuba mengikut role model lelaki kaya yang setia pada yang satu isteri. Langkah terbaik adalah mengajak isteri ke mana sahaja yutaka pergi bagi mengelakkan sesuatu fitnah berlaku. Insya Allah.

Akhir kata, 

SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN KELAHIRAN, YUTAKA


1 comment:

LiSaSuKe's said...

happy birthday yutaka... thanks to the wonderful loving wife... beruntung yutaka...hihihi~