Wednesday, September 16, 2015

Keterujaan Semakin Berkurang


As Salam

Apa khabar kalian semua. Rindu tidak dengan yutaka? Mesti sudah lama kalian tengok wall kosong tanpa entri yang baru kan? Maafkan yutaka. Kali ini yutaka ingin menceritakan mengenai motivasi yutaka yang sudah semakin menurun untuk bekerja. Motivasi untuk menunjukkan prestasi luar biasa yang selama ini memang menjadi keazaman yutaka.

Keterujaan untuk memberikan lebih usaha semakin merudum kerana yutaka tidak diberikan peluang untuk menunjukkan kebolehan yutaka. Setiap pendapat yutaka dipandang sepi berbanding dengan orang lain. Paling mengharukan apabila mendengar 

"Saya kalau tidak ada si polan tu, memang susah saya. Saya tidak yakin awak mampu buat kerja ini?"


Ayat tu pedih dan sampai sekarang masih terngiang ngian di telinga ini. Kenapa yutaka tidak diberikan peluang untuk belajar melakukan kerja hebat itu? Memang yutaka akui, si polan mempunyai pengalaman dan yutaka yakin dahulunya si polan adalah zero pada permulaannya. Jadi adakah yutaka perlu menjadi zero selamanya?

Sejak peristiwa itu, yutaka menjadi sangat pasif dan tidak teruja untuk melakukan sesuatu yang wow dan hebat. Bukan tidak mahu membuktikan kebolehan tetapi dengan sikap yang ditunjukkan oleh PEMBERI ARAHAN, yutaka hanya bekerja mengikut senarai tugas sahaja. Usaha penambahbaikan yutaka simpan dalam kotak A4 dan meja sahaja. 

Buat apa bersusah payah jika usaha tidak dihargai. Yutaka tidak mengharapkan balasan manusia, tetapi jika tidak dihargai motivasi itu semakin malap dan pudar. Jadi yutaka harap satu hari nanti yutaka dapat menjadi bos kepada PEMBERI ARAHAN itu. Ketika itu, barulah yutaka dapat menunjukkan kebolehan dan kemampuan sebenar yutaka ini.

Semoga impian itu menjadi kenyataan. Kalian doakan yutaka agar yutaka dapat menjadi bos kepada bos yutaka sekarang ini ya. TERIMA KASIH.


No comments: