Thursday, August 6, 2015

Nasib Penerima Arahan


As Salam

Apa khabar kalian di sana? Entri sebulan sekali sempat yutaka kemaskini sekarang dek kerana terlalu padat jadual hidupnya. Rindu bertandang lagi seakan magnet menarik yutaka untuk menulis sebaris dua kata. Untuk entri kali ini, yutaka ingin meluahkan mengenai nasib yutaka si penerima arahan. Menerima arahan daripada bos yang unik dari segi prinsip dan kepercayaannya.


a) Ruang Kosong

Ruang kosong telah yutaka terima daripada bos yutaka di dalam menjalankan setiap tugas yang diamanahkan. Di dalam bahasa mudah adalah, bos yutaka tidak menyakini yutaka untuk menjalankan tanggungjawab dan tugas. Entah kenapa yutaka dilihat tidak mampu di mata kasar beliau.

b) Kuasa Untuk Bersuara

Setiap suara dan pendapat yang dilontarkan tidak pernah diberi perhatian walaupun diminta untuk memberikan pendapat. Pelik bukan? Tidak pelik mana pun apabila sesetengah bos hanya mengikut ideanya sendiri tanpa mempertimbangkan idea anak buahnya.

c) Kepanasan Apabila DiHenyak 

Apabila dihenyak oleh orang lain di mana ianya berkaitan dengan kerja yutaka, maka tiada pembelaan dilakukan ke atas yutaka sebagai anak buahnya. Yutaka dibiarkan seorang diri di dalam mencari kekuatan untuk berhadapan dengan manusia yang bodoh peraturan tetapi berlagak bijak.

d) Tidak Percaya

Yutaka dilihat seolah insan yang tidak boleh dipercayai. Tindak tanduk dicurigai walaupun yutaka cuba sebaiknya menjadi anak buah yang taat. Namun segalanya tidak menjadi, apabila yutaka tetap dicurigai. Kasihan bukan?

e) Kebajikan Adalah Negatif

Jika kosong masih lagi ok, tetapi negatif adalah tahap kritikal. Begitulah soal kebajikan yang yutaka tidak pernah terima. Sebagai contoh : isteri yutaka bersalin di mana hospitalnya adalah bersebelahan dengan pejabat, namun tiada kunjungan daripada bos yutaka. Namun apabila anak timbalan pengarah demam, bergegas dilawatnya. 


Nampak mudah tetapi itulah nasib si penerima arahan yang tidak pernah dihargai dan diberi kepercayaan. Apa tindakan yutaka? Mencari kerja setinggi timbalan pengarah. Nampak seperti gila kuasa kan? Memang kuasa jawatan perlu ada supaya kita tidak dipijak seperti tin kosong.


No comments: