Friday, May 2, 2014

Bujang 1 @ 2 @ 3 @ 4 ?


As Salam

Baru baru ini yutaka ada menghadiri satu majlis persandingan adik ipar yutaka. Ramai yang hadir terasa begitu meriah majlis walimatul urus itu. Di dalam kalangan tetamu yang hadir adalah saudara isteri yang kebetulannya masih bujang lagi. Bila sudah hadir itu, timbullah satu pertanyaan daripada makcik makcik " Kau bila lagi hendak kahwin? ". Jawapan tidak kunjung tiba di bibir si bujang itu. Krik krik krik krik ..Jodoh itu rahsia Allah yang tidak pernah berjaya dijejaki oleh manusia. Apabila persoalan mengenai jodoh, sudah pastinya manusia tidak boleh menjawabnya. Tarikh sasaran dan anggaran mungkin boleh diletakkan namun yang pastinya saat sah bergelar suami isteri masih belum dipastikan. Siapa kita untuk bertanya mengenai rahsia Allah. Kadangkala pertanyaan jodoh ini menimbulkan sejuta rasa kepada si bujang. Perasaan malu, sedih, marah dan pelbagai rasa lagi bercampur baur apabila mengenangkan diri yang masih lagi membujang.

Apabila aura negatif hasil daripada pemikiran negatif tercetus, pastinya perasaan marah meluap luap dan ini akan menyebabkan insan bujang ini semakin berputus asa mengenai soal jodoh. Mereka sudah berputus harap untuk berusaha, berdoa. Hanya sisa tawakal kepada Allah sahaja yang tinggal. Jika sudah berputus asa ini di dalam hati, bermakna hati sudah tawar untuk meneruskan pencarian jodoh yang terbaik. Ini bermakna semakin ramai yang tidak akan mendapat hikmah perkahwinan itu.Mulai hari ini, kepada sesiapa yang masih membujang lagi janganlah bersedih lagi. Teruskan hidup secara positif di mana sentiasa berusaha, berdoa dan bertawakal kepada Allah. Orang tua tua kata, kita akan dipertemukan dengan orang yang salah berjuta kali dan akhirnya berjumpa dengan orang yang betul dan sesuai sebagai jodoh kita. Jadi mengapa kita berputus harap jika hanya gagal sekali dua di dalam pencarian jodoh? Yutaka ada jawapan kepada persoalan jodoh ini.

Persoalan : Bila hendak berkahwin? Orang lain semua sudah beranak cucu
Jawapan : Insya Allah ada jodohnya di kemudian hari. Tolong doakan saya mendapat jodoh yang terbaik.

Senang bukan jawapannya. Moga doa orang ramai termakbuk satu hari nanti. Namun begitu, janganlah mengharapkan jodoh datang bergolek golek. Teruskan berusaha menjadi insan yang soleh dan solehah. Kerana orang yang baik akan mendapat jodoh yang baik. Insya Allah. Kalau kita yakin kepada Allah, Insya Allah akan dimakbulkan jua oleh Allah. Yang penting kena bersabar di dalam berusaha, berdoa dan bertawakal. Jika boleh dielakkan, janganlah mencari jodoh di kalangan mereka yang sudah berkahwin. Jangan merampas hak kebahagiaan orang lain. Sesungguhnya poligami itu menyakitkan. Biarkan si suami orang itu menjalankan tanggungjawabnya dengan sempurna. Tugas seorang suami amat berat di dalam menyediakan kelengkapan duniawi dan ukhrawi.  Tetapi jika sudah ditakdirkan berkahwin dengan suami orang, mungkin ada hikmah di sebalik kisah itu. Tetapi sekiranya boleh, wanita bujang hendaklah mengelakkan bercinta dengan suami orang.

Suami orang mungkin kelihatan agak stabil di dalam kewangannya, tetapi jangan dilupa akan lelaki bujang yang agak sangat komited di dalam menjaga isterinya. Lelaki bujang kurang komitmen berbanding dengan suami orang. Lelaki bujang boleh memberikan sepenuh perhatian dan kasih sayang berbanding dengan lelaki berkahwin. Kalau jadi no 2 @ 3 @ 4, layanan tidak dapat 100 % kerana kasih sayang perlu dibahagi secara adil kepada isteri yang lain. Pilihan anda menentukan masa depan anda.No comments: