Tuesday, May 27, 2014

Bila Ibu Berdoa
As Salam

Minggu ini merupakan minggu agak sibuk di dalam kalendar hidup yutaka. Ini kerana minggu ini yutaka kena berkemas kemas untuk bertukar rumah dan pejabat bersama isteri tercinta. Permohonan bertukar ini dibuat atas sebab yutaka ingin menjaga ibu tercinta. Nasib baik puan isteri memahami dan menyokong hasrat suaminya ini. LOVE U darling ...

Yutaka dan isteri memang tinggal berjauhan dengan ibu dan ibu mertua. Sebagai seorang anak lelaki, yutaka memang ingin menjaga ibu kandung yutaka. Ini kerana tanggungjawab sebagai seorang anak lelaki ke atas ibu kandungnya adalah sehingga akhir hayat. Kedudukan ibu kandung terletak di tangga yang paling atas melebihi kedudukan puan isteri.Jika diikutkan logik akal, agak sukar untuk yutaka dan isteri bertukar. Ini kerana isteri boleh bertukar jika ada pengambilan pekerja baru. Di situ baru boleh diadakan pertukaran besar besaran. Yutaka pun sama, boleh bertukar tetapi dengan pengganti serentak. Siapa mahu bertukar ke daerah lain? Terdapat satu lagi pilihan iaitu yutaka kena menunggu pengambilan pekerja baru. Payah bukan?

Walaupun pada awalnya jalan pertukaran itu nampak buntu dan tersekat, namun yutaka sentiasa berdoa siang dan malam supaya Allah permudahkan urusan pertukaran yutaka dan isteri. Di samping berdoa, yutaka tidak lupa untuk bertawakal. Percaya kepada Allah di mana Allah akan mempermudahkan urusan pertukaran ini. Ibu yutaka pun turut berdoa kepada Allah.

Syukur kepadaNya kerana permohonan pertukaran yutaka dan isteri berjaya. Mungkin ini adalah berkat doa ibu yutaka yang sentiasa berdoa siang malam. Seperti kata orang tua tua, keberkatan hidup anak terletak kepada doa ibunya. Dan mungkin Allah perkenankan hasrat yutaka untuk menjaga ibu setelah yutaka kehilangan ayah pada tiga tahun lepas.Tetapi semuanya kerja Allah. Yutaka mampu berusaha, berdoa dan bertawakal. Sebagai anak lelaki, yutaka ingin menjaga ibu yutaka semampu yang boleh kerana yutaka pernah berkata kepada arwah ayah semasa mengiringi arwah ayah ke tanah perkuburan

 "Abah, angah akan cuba jaga mak baik baik"

Kehilangan ayah memang amat memeritkan. Jadi sementara ada hayat dikandung badan, yutaka ingin berbakti kepada ibu yutaka. Syurga anak itu adalah pada ibunya. Renung renungkan dan selamat beramal.No comments: