Tuesday, May 20, 2014

Oh Isteri I Love You
As Salam

Hari ini merupakan satu pengakuan ikhlas yutaka sebagai seorang lelaki yang sudah bersuami. Sepanjang usia perkahwinan yutaka yang masih hijau ini, yutaka sangat bersyukur kerana dikurniakan seorang isteri yang memahami, cantik dan tidak banyak karenah. Apabila suami memuji isterinya di hadapan, adakalanya si isteri tergelak tergolek golek kerana gembira. Nanti timbul dialog "yelah tu .. mesti ada apa apa ni". Hehe.

Rumahtangga yang bahagia memerlukan pengorbanan dan toleransi setiap pasangan. Berbekalkan kepada contoh terbaik arwah ayah yutaka sendiri, pendekatan yang dilakukan adalah setiap perkara dilakukan bersama. Untuk itu yutaka cuba praktikkan pendekatan itu yang dirasakan dapat mengharmonikan rumahtangga. Di antara contoh aktiviti bersama adalah

a) Bersolat fardhu secara berjemaah
b) Membaca Al-Quran bersama
c) Pergi membeli belah bersama
d) Memasak dan membasuh bersama


Di antara empat contoh di atas, yutaka paling kurang mahir di dalam memasak. Biasanya jika isteri memasak, yutaka akan membasuh baju, menyidai baju. Yutaka lebih gemar memakan masakan isteri yang sedap sedap. Sebenarnya apa juga masakan isteri, yutaka suka makan. Yutaka tidak memilih dan tidak cerewet. Isteri yutaka selalu memuji yutaka depan ibu kandung dan ibu mertua mengenai sikap yutaka yang tidak memilih di dalam pemakanan. Sesungguhnya air tangan isteri pengikat kasih sayang suaminya.

Berjemaah di dalam menunaikan solat Fardhu akan cuba dilakukan jika ada kesempatan. Selain daripada 27 darjat pahala ia juga dapat mengeratkan lagi kasih sayang suami isteri. Yutaka dapat merasakan solat berjemaah bersama isteri itu sangat indah berbanding dengan solat bersendirian. Setelah bersolat berjemaah, Al-Quran akan dibacakan secara berjemaah juga. Yutaka akan membaca dahulu dan diikuti oleh isteri. Jika ada salah makhraj tajwidnya, kami saling memperbetulkan.Yutaka suka sekiranya isteri menemani yutaka ke mana sahaja yutaka pergi. Jika waktu bujang, ibu tercinta lah yang menemani. Tetapi setelah berumahtangga, yutaka lebih suka isteri menemani. Ini kerana yutaka mahu melibatkan semua aktiviti yutaka bersama isteri. Mungkin tidak semua suami suka dengan kaedah ini kerana rimas jika selalu berkepit. Kaedah ini dapat mengurangkan kes curang di dalam rumahtangga. Tetapi ini tidak bermakna yutaka tidak pandai berdikari tetapi yutaka lebih suka ditemani oleh isteri ke mana sahaja yutaka pergi.

Tugas seorang suami isteri itu bukanlah mudah dan senang. Ianya akan harmoni sekiranya kesetiaan itu kukuh di hati di samping menjaga kehormatan dan keselamatan diri. Si isteri mestilah menjaga kehormatan dan maruah suaminya dengan berkelakuan baik dan menutup aurat. Si suami mestilah menjaga pandangan mata dan menjaga cinta di hati agar tiada ruang wanita lain dapat bertakhta di hati.

No comments: