Tuesday, July 8, 2014

Ragam Penjual Bazar Ramadhan


As Salam 

Hari ini sudah lebih seminggu umat Islam menunaikan puasa di bulan Ramadhan. Banyak pengalaman suka duka pahit manis yang kita alami semasa di bulan Ramadhan. Syukur kepada Allah, yutaka dan isteri sempat berpuasa dan berbuka di rumah ibu dan ibu mertua. Sesungguhnya berbuka puasa bersama insan bernama ibu ini sangat mengujakan.


Berbalik kepada berbuka puasa, tidak semua insan yang sempat memasak. Jadi pilihan terakhir adalah singgah di bazar Ramadhan. Setakat ini yutaka sempat mengunjungi bazar Ramadhan sebanyak dua kali. Pertama untuk mencari air katira dan kedua kerana memang terpaksa beli juadah berbuka puasa. Sekarang ini bazar Ramadhan tidak sama dengan bazar Ramadhan dahulu.

Kenapa yutaka berkata demikian, kerana tahun 2014 ini penuh dengan rungutan dan kes yang melibatkan penjual bazar Ramadhan. Kes paling dahsyat adalah kes di mana tiga kanak kanak dimasukkan ke dalam hospital kerana keracunan. Keracunan ini berlaku kerana mereka memakan roti john yang telah dibeli di bazar Ramadhan. Bapa kepada kanak kanak berkenaan telah memaafkan penjual roti john berkenaan sempena mengambil barakah bulan Ramadhan.


Rungutan lain adalah harga makanan terlalu mahal. Ada yang murah tetapi kualitinya terlalu rendah. Ada yang basi makanannya dan ada jelantah nasinya (yutaka pernah memakan nasi lemak yang jelantah) Adakah peniaga sekarang lebih mengutamakan keuntungan semata mata? Ini bertitik tolak daripada sikap mahu bermewah di bulan Syawal nanti. Peniaga oh Peniaga 

Memang berniaga itu digalakkan kerana 9/10 punca rezeki datangnya daripada berniaga. Tetapi janganlah hanya berfikir soal keuntungan semata mata tanpa mengutamakan kebersihan dan kualiti jualan.Ikutlah cara Rasulullah berniaga di mana beliau adalah seorang yang jujur dan amanah di dalam berniaga. Jika kita menipu di dalam berniaga, memang tidak akan berkatlah rezeki itu kerana pembeli yang teraniaya akan berdoa kepada Allah. 


2 comments:

ahsfantasy24 said...

selamat berpuasa Yutaka (:

yutaka said...

selamat berpuasa juga ahsfantasy24