Saturday, July 19, 2014

Jihad Menjaga Ibu Bapa
As Salam

Bercerita mengenai jihad memang panjang huraiannya. Huraian itu kalau dikupas satu persatu boleh memakan masa berbulan bulan atau bertahun tahun. Tetapi jihad ni seringkali disalah ertikan dan dipandang enteng oleh manusia sekarang ini. Ketika zaman Rasulullah, berduyun manusia ingin berjihad di jalan Allah, tetapi zaman sekarang manusia semakin takut untuk berjihad.

Jihadnya sahabat sahabat Rasulullah adalah mempertahankan agama Islam yang mulia. Tetapi zaman moden yang serba serbi materialistik ini menjadikan jihad sebagai jalan terakhir. Kebanyakan antara kita takut untuk berjuang untuk agama Islam. Ketakutan mereka ini kerana mereka takut untuk mati di jalan Allah. Ada juga manusia tertipu dengan tawaran duniawi yang bersifat sementara.


Berbalik kepada jihad ini yutaka teringat satu kisah dahulu yang telah diceritakan kepada yutaka mengenai jihad. Menurut Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim

 "Pada suatu hari seorang lelaki menghadap Rasulullah SAW, memohon izin untuk ikut berjihad bersama Baginda. Lantas Rasulullah SAW bertanya kepada lelaki itu: "Adakah orang tuamu masih hidup?" Jawabnya: "Ya, mereka masih hidup." Rasulullah SAW bersabda: "Dalam diri orang tuamu itulah terdapat nilai jihad." 


Jadi ketika kita sedang berjihad di jalan Allah iaitu mencari rezeki yang halal, janganlah dilupakan ibu bapa di kampung. Jika ingin melibatkan diri di dalam jihad di bumi Islam yang teraniaya, fikirkan semula jika ibu bapa kita masih hidup. Ibu bapa adalah syurga kita. Jika mereka redha, maka Insya Allah berkatlah hidup anak anaknya di dunia dan di akhirat. Betapa besarnya pahala menjaga kedua ibu bapa kita dengan hati yang ikhlas dan jujur. 

Tidak berkat hidup anaknya jika membiarkan ibu bapanya tidak terbela nasibnya. Jangan tersalah memilih jalan jihad. Perhatikan dahulu kemampuan kita untuk berjihad. Jika masih mempunyai ibu bapa, eloklah menjaga mereka sehingga ke akhir hayat mereka. Ada jihad yang betul berlandaskan syariat dan ada yang jihad yang menghalalkan cara. Jihad menjaga ibu bapa itu adalah jihad yang terbaik dan barakah. Insya Allah.


1 comment:

ahsfantasy24 said...

Alhamdulillah,
beruntung bagi yang memiliki ibu di dunia sekarang. doakan mereka yang telah kembali :)